sobota, 20 grudnia 2014

PIERNICZKI Z NORYMBERGI

Nie mogłam się im oprzeć i musiałam je w końcu upiec, pierniczki są pyszne, migdałowo marcepanowe ze skórką pomarańczową i siekanymi orzechami laskowymi, każdy składnik z osobna jest pyszny, a razem stanowią idealne połączenia i niestety na jednej sztuce nie można zaprzestać :p idealne pierniczki nie tylko na święta :)


Składniki na około 18-20 szt.:
  • 120g białek (  tj. jakieś 3-4 sztuki jajek)
  • 50g płynnego miodu naturalnego
  • 150g drobnego brązowego cukru
  • 250g mielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
  • 50g posiekanych drobno  i podpieczonych na patelni orzechów laskowych
  • 20g mąki pszennej
  • 10g proszku do pieczenia
  • 20g przyprawy do pierników
  • 50g marcepanu startego na drobnej tarce
  • 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 25g kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
  • 18-20 opłatków o średnicy 9 cm, ja użyłam śląskich oblatów z których wycięłam kółka 9cm
  • około 60 szt. obranych migdałów bez skórki
  • na lukier 1 szklanka cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody

Wykonanie:
  • w misce mieszamy białka z miodem i cukrem, do połączenia się składników
  • następie dodajemy zmielone migdały, posiekane  orzechy laskowe, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, starty na tarce marcepan oraz kandyzowane  skórki z pomarańczy i cytryny, całość mieszamy  lub miksujemy do połączenia się składników, masa powinna mieć konsystencję pasty ( jeżeli masa będzie za luźna dodajemy niedużo mielonych orzechów lub mąki, jeżeli będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę białka )
  • na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układamy płatki/oblaty ,na które wykładamy masę o grubości 1 ½  cm,  rozsmarowujemy ją zachowując 1cm odstęp od brzegu, w czasie pieczenia ciasto na tyle urośnie, że powinno przykryć opłatki/oblaty, na koniec na każdym pierniczku układamy po 3 migdały
  • tak przygotowane pierniczki odstawiamy na 24h ( niczym ich nie przykrywamy) pierniczki muszą przeschnąć
  • po 24h pierniczki gotowe są  już do pieczenia, pieczemy je około 12-15 minut, nie dłużej  w piekarniku nagrzanym do 180-190°C, ważne żeby podczas pieczenia 2-3 razy otworzyć piekarnik by wypuścić parę wodną. 
  • gotowe pierniczki studzimy i zimne lukrujemy.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-z-norymbergi

4 komentarze:

  1. Też bym się nie mogła im oprzeć, jakby ktoś je przede mną postawił :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna alternatywa dla pierniczkow zwyklych. Twoja wersja jest i niebo zdrowsza a jej smak musi powalac :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, moja rodzinka jest nimi zachwycona :) polecam :)

      Usuń