Składniki:
- 3 ½ szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 duże łyżki ciemnego kakao
- 4 łyżeczki przyprawy do pierników
- 250g miękkiego masła
- 1 szklanka drobnego cukru
- 7 jajek
- 350g płynnego miodu
- 100ml mleka
- 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
- około ¾ szklanki posiekanych orzechów np. włoskich
Dodatkowo:
- 300g powideł śliwkowych x2
- 150g gorzkiej czekolady
- 10 łyżek kremówki
- orzechy np. włoskie do ozdoby wierzchu piernika
Wykonanie:
- do miski dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników, mieszamy i odstawiamy
- w drugim naczyniu miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując
- następnie do masy dodajemy miód, mleko i śmietanę, miksujemy , kiedy składniki się połączą dodajmy wymieszane suche składniki dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę, na koniec dojemy posiekane orzechy, mieszamy
- ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam ciasto z połowy składników i użyłam tortownicę 24cm, jeżeli będziecie piekli z całości to sugerowana w przepisie forma to keksówka 12x35cm)
- pieczemy około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C do suchego patyczka.
- gotowe ciasto studzimy, następnie przekrawamy je na pół i smarujemy podgrzaną wcześniej konfiturą, piernik przykrywamy i dekorujemy polewą i np. posiekanymi orzechami.
Źródło: Ulotka E.Leclerc
Piękny, elegancki - musi być pyszny :) !!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) tak jest pyszny i gorąco polecam :)
UsuńBajecznie się prezentuje! :) Co podkreślają dodatkowo te złote dodatki w tle :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :) :) :)
Usuń