Składniki
na około 18-20 szt.:
- 120g białek ( tj. jakieś 3-4 sztuki jajek)
- 50g płynnego miodu naturalnego
- 150g drobnego brązowego cukru
- 250g mielonych migdałów, podpieczonych na suchej patelni
- 50g posiekanych drobno i podpieczonych na patelni orzechów laskowych
- 20g mąki pszennej
- 10g proszku do pieczenia
- 20g przyprawy do pierników
- 50g marcepanu startego na drobnej tarce
- 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 25g kandyzowanej skórki cytrynowej
Dodatkowo:
- 18-20 opłatków o średnicy 9 cm, ja użyłam śląskich oblatów z których wycięłam kółka 9cm
- około 60 szt. obranych migdałów bez skórki
- na lukier 1 szklanka cukru pudru + 3-4 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
- w misce mieszamy białka z miodem i cukrem, do połączenia się składników
- następie dodajemy zmielone migdały, posiekane orzechy laskowe, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do pierników, starty na tarce marcepan oraz kandyzowane skórki z pomarańczy i cytryny, całość mieszamy lub miksujemy do połączenia się składników, masa powinna mieć konsystencję pasty ( jeżeli masa będzie za luźna dodajemy niedużo mielonych orzechów lub mąki, jeżeli będzie zbyt gęsta dodajemy odrobinę białka )
- na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia układamy płatki/oblaty ,na które wykładamy masę o grubości 1 ½ cm, rozsmarowujemy ją zachowując 1cm odstęp od brzegu, w czasie pieczenia ciasto na tyle urośnie, że powinno przykryć opłatki/oblaty, na koniec na każdym pierniczku układamy po 3 migdały
- tak przygotowane pierniczki odstawiamy na 24h ( niczym ich nie przykrywamy) pierniczki muszą przeschnąć
- po 24h pierniczki gotowe są już do pieczenia, pieczemy je około 12-15 minut, nie dłużej w piekarniku nagrzanym do 180-190°C, ważne żeby podczas pieczenia 2-3 razy otworzyć piekarnik by wypuścić parę wodną.
- gotowe pierniczki studzimy i zimne lukrujemy.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/pierniczki-z-norymbergi
Też bym się nie mogła im oprzeć, jakby ktoś je przede mną postawił :)
OdpowiedzUsuńhi hi :P
UsuńSwietna alternatywa dla pierniczkow zwyklych. Twoja wersja jest i niebo zdrowsza a jej smak musi powalac :)
OdpowiedzUsuńtak, moja rodzinka jest nimi zachwycona :) polecam :)
Usuń