Składniki
:
- 40 dag cukru
- ½ szklanki wody
- 25 dag miodu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 1,25 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5-10 dag roztopionego masła
- 2 jajka
Dodatkowo:
- 50 dag podgrzanej gęstej marmolady/ powideł śliwkowych
- 200g masy marcepanowej
- polewa czekoladowa
Wykonanie:
- zaczynamy od przygotowania karmelu: na patelni mocno zarumieniamy 3 łyżki cukru ( uwaga żeby cukier się nie przypalił bo karmel będzie gorzki) gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wlewamy ostrożnie ½ szklanki wody, zagotowujemy
- pozostały cukier zalewamy gorącym karmelem i mieszamy tak długo ,aż się rozpuści, następnie dodajemy miód i przyprawę do pierników, całość przekładamy do garnka i ponownie zagotowujemy, studzimy
- do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę, roztopione masło, jajka oraz przestudzoną mieszanką karmelowo-miodową, całość wyrabiamy na gładkie ciasto które powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi( jeżeli ciasto będzie za rzadkie ,dodajemy mąkę, jeżeli za gęste dodajemy wodę), gotowe odstawiamy na 30 minut
- ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość 1 do 1 ½ cm , pieczemy na raty w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe blaty studzimy, następnie jeden z nich smarujemy ciepłymi powidłami/marmoladą , na nie nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową którą następnie smarujemy pozostałą częścią powideł, przykrywamy drugim blatem ( ważne aby dociążyć piernik deską na noc) dopiero na drugi dzień polewamy piernik polewą czekoladową, domową lub kupną i kroimy na niewielkie kwadraty.
Źródło: Książka „Kuchnia polska” 1968
Ta krajanka wyglada zjawiskowo ;)
OdpowiedzUsuńJuz zapisuje przepis na przyszle swieta ;-)
super,warto wypróbować bo naprawdę jest pyszna :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńPiękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
UsuńWow, obłędne zdjęcia po prostu! ; )
OdpowiedzUsuńPiękna krajanka!
bardzo dziękuję :D
UsuńAleż piękna! I taka... świąteczna ;-)
OdpowiedzUsuń:) :) :) dziękuję
UsuńApetycznie.
OdpowiedzUsuńCzy dobrze rozumiem, że mąki powinno być 1 kg i 25 dag?
OdpowiedzUsuńtak ,dobrze rozumiesz
Usuńmichael jordan shoes
OdpowiedzUsuńsupreme clothing
supreme clothing
jordan shoes
curry 6 shoes
golden goose sale
off white jordan 1
yeezy 380
off white
retro jordans
Acaeblangist-ki1991 Lauren Rodriguez click here
OdpowiedzUsuńsonndocati
NpodlaYopgu Lydia Yoggerst Crack
OdpowiedzUsuńturesbersty
abta0chondmo-Milwaukee Lorenzo Buycks link
OdpowiedzUsuńdownload
https://colab.research.google.com/drive/1D8CIp6LZP1Q25OHeqk2F0mJpaFsPoBls
click
calmimuskmen