wtorek, 23 grudnia 2014

KRAJANKA PIERNIKOWA Z MARCEPANEM




Składniki :
  • 40 dag cukru
  • ½ szklanki wody
  • 25 dag miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 1,25 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-10 dag roztopionego masła
  • 2  jajka
Dodatkowo:
  • 50 dag  podgrzanej gęstej marmolady/ powideł śliwkowych
  • 200g masy marcepanowej
  • polewa czekoladowa


Wykonanie:
  • zaczynamy od przygotowania karmelu: na patelni mocno zarumieniamy 3 łyżki cukru  ( uwaga żeby cukier się nie przypalił bo karmel będzie gorzki) gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wlewamy ostrożnie ½ szklanki wody, zagotowujemy
  • pozostały cukier zalewamy gorącym karmelem i mieszamy  tak długo ,aż się rozpuści, następnie dodajemy miód i przyprawę do pierników, całość przekładamy do garnka i  ponownie zagotowujemy, studzimy
  • do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę, roztopione masło, jajka oraz przestudzoną mieszanką karmelowo-miodową, całość wyrabiamy na gładkie ciasto które powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi( jeżeli ciasto będzie za rzadkie ,dodajemy mąkę, jeżeli za gęste dodajemy wodę), gotowe odstawiamy na 30 minut
  • ciasto dzielimy na dwie części, wałkujemy na grubość 1 do 1 ½ cm  , pieczemy  na raty w dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około 20- 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe blaty studzimy, następnie jeden z nich smarujemy ciepłymi powidłami/marmoladą , na nie nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową którą następnie smarujemy pozostałą częścią powideł, przykrywamy drugim blatem ( ważne aby  dociążyć piernik deską na noc)  dopiero na drugi dzień polewamy piernik polewą czekoladową,  domową lub kupną i kroimy na niewielkie kwadraty. 






Źródło: Książka „Kuchnia polska” 1968

12 komentarzy: