piątek, 5 grudnia 2014

PIERNIK DROŻDŻOWO-KAWOWY

Nie ukrywam, że piernik ten  upiekłam z czystej ciekawości, ponieważ ciekawiło mnie jak te wszystkie składniki będę ze sobą  smakowo współgrać . I powiem tak piernik smaczny , najeżony bakaliami, ładnie wyrasta ale bardziej przypomina mi on typowo drożdżowe ciasto tyle, że z nutą korzenną i kawową. Krótko mówiąc wypiek dobry ale tylko dobry bez większych fajerwerków ale jest to moja opinia bo do drożdżowych ciast zawsze miałam lekki dystans. Obstawiam jednak, że na pewno znajdzie wielu swoich zwolenników bo wiadomo każdy lubi co innego :)



Składniki ciasto:
  • 15g drożdży (świeżych)
  • ¾ szklanki zaparzonej kawy sypanej
  • 250g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki  przyprawy do pierników
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150g dowolnych bakalii ( np. rodzynki, figi, daktyle, żurawina, orzechy itp. )
Posypka:
  • 50g mąki pszennej
  • 25g masła
  • 15g kawy rozpuszczalnej
  • 10g cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
Ze wszystkich składników zagniatamy posypkę


Wykonanie:
  • do przestudzonej  letniej kawy dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą
  • do miski dodajemy wszystkie składniki poza bakaliami czyli przesianą mąkę, olej, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli , przyprawę do pierników i cynamon oraz rozpuszczone drożdże w kawie, całość dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, następnie odstawiamy do wyrośnięcia na około1 ½ h lub do chwili kiedy ciasto podwoi swoją objętość
  • do wrośniętego ciasta dodajemy bakalie i całość  jeszcze raz dokładnie wyrabiamy
  • gotowe przekładamy do keksówki ( ja użyłam 24x11cm) wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut do ponownego wyrośnięcia
  • gdy ciasto już nam wrośnie posypujemy je kawową kruszonką
  • pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C





Źródło: „Ciasta na święta” nr 8/98

4 komentarze:

  1. Piernik drożdżowy to dla mnie nowość:) Jeśli jest tak smaczny jak wygląda, to musiał być bajeczny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też była to nowość:) był smaczny jednak wole tradycyjne pierniki :)

      Usuń