Składniki
(około szt. 50szt):
- 40 dag cukru
- ½ szklanki wody
- 25 dag miodu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
- 1,25 dag mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 5-10 dag roztopionego masła
- 2 jajka
- 25 dag gęstej marmolady
Wykonanie:
- zaczynamy od przygotowania karmelu: na patelni mocno zarumieniamy 3 łyżki cukru ( uwaga żeby cukier się nie przypalił bo karmel będzie gorzki) gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wlewamy ostrożnie ½ szklanki wody, zagotowujemy
- pozostały cukier zalewamy gorącym karmelem i mieszamy tak długo ,aż się rozpuści, następnie dodajemy miód i przyprawę do pierników, całość przekładamy do garnka i ponownie zagotowujemy, studzimy
- do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę, roztopione masło, jajka oraz przestudzoną mieszanką karmelowo-miodową, całość wyrabiamy na gładkie ciasto które powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi( jeżeli ciasto będzie za rzadkie ,dodajemy mąkę, jeżeli za gęste dodajemy wodę), gotowe odstawiamy na 30 minut
- z ciasta formujemy wałki o grubości 2,5cm, które kroimy na 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczamy na dłoni i nadziewamy łyżeczkę marmolady, dokładnie zlepiamy, tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego,
- dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na niej pierniki zachowują 1cm odstęp między nimi, (podczas pieczenia urosną i powinny się ze sobą lekko zetknąć) pieczemy je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
- gotowe pierniczki lukrujemy
- pierniczki w pierwszych chwili są twardawe, jednak z każdym dniem stają się bardzo miękkie, ja je przechowuję w szczelnym pojemniku, jeżeli nie będą chciały mięknąć można do pudełka włożyć np. skórki z chleba lub pomarańczy.
Źródło: Książka „Kuchnia polska” 1968
BARDZO FAJNE PIERNICZKI ;) ZAPRASZAM NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI -RENIFERKI ;POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html
dziękuję i już zaglądam na Twojego bloga :) gorąco pozdrawiam :)
Usuńwow wow wow Uwielbiamtego typu pierniczki i chyba przestane je w końcu kupować !! :)
OdpowiedzUsuńjak spróbowałam tych pierników to kupne są daleko w tyle,gorąco polecam :)
UsuńWspaniałe pierniczki :) Wyglądają cudnie!
OdpowiedzUsuń:) dziękuję
UsuńSą prześliczne :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję:)
UsuńWłaśnie się pieką :) Zrobiłam z marmoladą z dziekiej róży z Biedronki mmmm pychota :) Po wyjęciu sa jeszcze miękkie...ale się boję, że bedą twarde :)
OdpowiedzUsuńhi hi ja też użyłam biedronkowej różanej marmolady do tego typu pierników jest idealna , co do twardości to jutro będą już miękkawe tak naprawdę z każdym dniem będą ładnie miękły, najlepiej trzymaj je w puszce, pozdrawiam :)
UsuńDziwie sie, ze do ciasta dodajemy tylko 12.5g maki. Nie ma zadnej pomyłki w przepisie?
OdpowiedzUsuńw przepisie jest 1,25 dag czyli 1 kg 250g, pozdrawiam
UsuńTo powinno być napisane 1,25 kg - jesli mamy tyle dodać. A jesli jest 1,25 dag to znaczy że 1 deko i 25 setnych deka. Pozdrawiam również.
UsuńUpieklam. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszla katastrofa. Tylko sie zdenerwowalam ze tyle czasu zmarnowalam :/ ciastka wygladaja jak kule wulkaniczne, czuc make i cos na podobe zakalca. Nie wiem gdzie zrobilam blad..
OdpowiedzUsuńoj szkoda, sama nie lubię jak mi coś nie wychodzi, nigdy nie miałam z nimi problemu i Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego pierniki nie wyszły, jedyne co mi przychodzi do głowy to za dużo sody.
Usuń