wtorek, 9 grudnia 2014

PIERNICZKI BRUKOWCE


 
Składniki  (około szt. 50szt):
  • 40 dag cukru
  • ½ szklanki wody
  • 25 dag miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)
  • 1,25 dag mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5-10 dag roztopionego masła
  • 2  jajka
  • 25 dag gęstej marmolady


Wykonanie:
  • zaczynamy od przygotowania karmelu: na patelni mocno zarumieniamy 3 łyżki cukru  ( uwaga żeby cukier się nie przypalił bo karmel będzie gorzki) gdy cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru, wlewamy ostrożnie ½ szklanki wody, zagotowujemy
  • pozostały cukier zalewamy gorącym karmelem i mieszamy  tak długo ,aż się rozpuści, następnie dodajemy miód i przyprawę do pierników, całość przekładamy do garnka i  ponownie zagotowujemy, studzimy
  • do miski dodajemy przesianą mąkę, sodę, roztopione masło, jajka oraz przestudzoną mieszanką karmelowo-miodową, całość wyrabiamy na gładkie ciasto które powinno mieć konsystencję ciasta na pierogi( jeżeli ciasto będzie za rzadkie ,dodajemy mąkę, jeżeli za gęste dodajemy wodę), gotowe odstawiamy na 30 minut
  • z ciasta formujemy  wałki o grubości 2,5cm, które kroimy na 3 cm kawałki, każdy kawałek ciasta  delikatnie spłaszczamy na dłoni i nadziewamy   łyżeczkę marmolady, dokładnie zlepiamy, tworząc kulkę wielkości orzecha włoskiego,
  • dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, następnie układamy na niej pierniki zachowują 1cm odstęp między nimi, (podczas pieczenia  urosną i powinny się ze sobą lekko zetknąć) pieczemy  je około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe pierniczki lukrujemy
  • pierniczki w pierwszych chwili są twardawe, jednak z każdym dniem stają się bardzo miękkie, ja je przechowuję w szczelnym pojemniku, jeżeli nie będą chciały mięknąć można do pudełka włożyć np. skórki z chleba lub pomarańczy.




Źródło: Książka „Kuchnia polska” 1968

14 komentarzy:

  1. BARDZO FAJNE PIERNICZKI ;) ZAPRASZAM NA ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI -RENIFERKI ;POZDRAWIAM
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/11/swiateczne-pierniczki-reniferki-i-inne.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i już zaglądam na Twojego bloga :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. wow wow wow Uwielbiamtego typu pierniczki i chyba przestane je w końcu kupować !! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak spróbowałam tych pierników to kupne są daleko w tyle,gorąco polecam :)

      Usuń
  3. Wspaniałe pierniczki :) Wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie się pieką :) Zrobiłam z marmoladą z dziekiej róży z Biedronki mmmm pychota :) Po wyjęciu sa jeszcze miękkie...ale się boję, że bedą twarde :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi ja też użyłam biedronkowej różanej marmolady do tego typu pierników jest idealna , co do twardości to jutro będą już miękkawe tak naprawdę z każdym dniem będą ładnie miękły, najlepiej trzymaj je w puszce, pozdrawiam :)

      Usuń
  5. Dziwie sie, ze do ciasta dodajemy tylko 12.5g maki. Nie ma zadnej pomyłki w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w przepisie jest 1,25 dag czyli 1 kg 250g, pozdrawiam

      Usuń
  6. Upieklam. Wszystko zgodnie z przepisem i wyszla katastrofa. Tylko sie zdenerwowalam ze tyle czasu zmarnowalam :/ ciastka wygladaja jak kule wulkaniczne, czuc make i cos na podobe zakalca. Nie wiem gdzie zrobilam blad..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj szkoda, sama nie lubię jak mi coś nie wychodzi, nigdy nie miałam z nimi problemu i Szczerze mówiąc nie mam pojęcia dlaczego pierniki nie wyszły, jedyne co mi przychodzi do głowy to za dużo sody.

      Usuń