wtorek, 16 grudnia 2014

PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI

Pysznym i aromatyczny piernik, przełożony domową konfiturą śliwkową ,całość oblana polewą czekoladową , a wierzch udekorowany orzechami włoskimi z tegorocznego zbioru, czy trzeba coś więcej pisać aby zachęcić do upieczenia tego piernika :P Gorąco polecam :)


 Składniki:
  • 3 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 duże łyżki  ciemnego kakao
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 250g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 7 jajek
  • 350g płynnego miodu
  • 100ml mleka
  • 6 czubatych łyżek kwaśnej śmietany 18%
  • około ¾ szklanki posiekanych orzechów np. włoskich

Dodatkowo:
  • 300g powideł śliwkowych x2
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek kremówki
  • orzechy  np. włoskie do ozdoby wierzchu piernika
 Śmietankę kremówkę zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i uzyskamy gęstą polewę.


Wykonanie:
  • do miski dodajemy  mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i przyprawę do pierników, mieszamy i odstawiamy
  • w drugim naczyniu miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując
  • następnie do masy dodajemy miód, mleko i śmietanę, miksujemy , kiedy składniki się połączą dodajmy wymieszane suche składniki dalej miksujemy, aż uzyskamy gładką masę, na  koniec dojemy posiekane orzechy, mieszamy
  • ciasto przekładamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia ( ja piekłam ciasto z połowy składników i użyłam tortownicę 24cm, jeżeli będziecie piekli z całości to sugerowana  w  przepisie forma to keksówka 12x35cm)
  • pieczemy  około 60 minut w piekarniku nagrzanym do  180°C do suchego patyczka.
  • gotowe ciasto studzimy, następnie przekrawamy je na pół i smarujemy podgrzaną wcześniej konfiturą, piernik przykrywamy i dekorujemy polewą i np. posiekanymi orzechami.






Źródło: Ulotka E.Leclerc

4 komentarze:

  1. Piękny, elegancki - musi być pyszny :) !!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) tak jest pyszny i gorąco polecam :)

      Usuń
  2. Bajecznie się prezentuje! :) Co podkreślają dodatkowo te złote dodatki w tle :)

    OdpowiedzUsuń