wtorek, 24 lutego 2015

DROŻDŻÓWKI MAKOWE ODRYWANE



Składniki:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g cukru
  • ½ szklanki letniego mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
Dodatkowo:
  • 300g masy makowej ( ja  dodatkowo dodałam do niej płatki migdałowe)
  • 1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier
Wykonanie:
  • zaczynamy od  rozczynu drożdżowego , do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko, wszystko dokładnie mieszamy tak żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci na około 10-15 minut
  • do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, całość wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę,  dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, gotowe przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na prostokąt 50x30 cm
  • tak przygotowane ciasto smarujemy masą makową, zachowując 1 cm na około
  • ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku ( jak roladę) i kroimy na  grube plastry 12-14szt
  • tortownicę 24-26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy drożdżówki jedna obok drugiej, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
  • pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C
  • gotowe i jeszcze ciepłe drożdżówki  smarujemy lukrem.







Źródło:  http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zawijane-makowki-do-odrywania

6 komentarzy:

  1. ślicznie wygądają takie odrywane drożdżówy !!
    Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a do tego ta nieregularność drożdżówek , pycha :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Zawsze drożdżówki zrobione w ten sposób przyciągają mój wzrok,
    a jeszcze z makiem, hmm i jak tu ich nie zrobić;)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie drożdżówki :) pyszności :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj ja też, wizualnie niedoskonałe, a smakowo idealne :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń