Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 375 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- ½ szklanki letniego mleka
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- szczypta soli
- 75 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
Dodatkowo:
- 300g masy makowej ( ja dodatkowo dodałam do niej płatki migdałowe)
- 1 szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier
Wykonanie:
- zaczynamy od rozczynu drożdżowego , do małej miseczki dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz letnie mleko, wszystko dokładnie mieszamy tak żeby drożdże się rozpuściły i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięci na około 10-15 minut
- do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier i cukier waniliowy, jajko, szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn, całość wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy na gładkie ciasto, gotowe przekładamy do miski wysypanej mąką, przykrywamy i odstawiamy na około 1 ½ godziny do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto wykładamy na blat wysypaną mąką i jeszcze raz zagniatamy, wałkujemy na prostokąt 50x30 cm
- tak przygotowane ciasto smarujemy masą makową, zachowując 1 cm na około
- ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku ( jak roladę) i kroimy na grube plastry 12-14szt
- tortownicę 24-26cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie układamy drożdżówki jedna obok drugiej, odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia
- pieczemy 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220°C
- gotowe i jeszcze ciepłe drożdżówki smarujemy lukrem.
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zawijane-makowki-do-odrywania
ślicznie wygądają takie odrywane drożdżówy !!
OdpowiedzUsuńSuper przepis :)
a do tego ta nieregularność drożdżówek , pycha :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńZawsze drożdżówki zrobione w ten sposób przyciągają mój wzrok,
OdpowiedzUsuńa jeszcze z makiem, hmm i jak tu ich nie zrobić;)
:P
Usuńuwielbiam takie drożdżówki :) pyszności :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńoj ja też, wizualnie niedoskonałe, a smakowo idealne :) gorąco pozdrawiam :)
Usuń