Składniki (na 12-14szt):
- 120g gorzkiej czekolady
- 50g cukru
- 110g masła
- 100g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- garść suszonych wiśni ilość według uznania
- dodatkowo na polewę rozpuszczona gorzka lub mleczna czekolada
Wykonanie:
- czekoladę, cukier i masło rozpuszczamy w rondlu ale nie doprowadzamy do zagotowania, odstawiamy do ostudzenia
- do przestudzonej masy czekoladowej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy,
- następnie wbijamy jajka i znowu miksujemy , na koniec dodajemy garść suszonych wiśni, mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek do ⅔ wysokości
- pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 160-170°C
- gotowe studzimy i polewamy roztopioną czekoladą.
Źródło: http://bistro24.pl/gotowanie/przepisy/muffinki-czekoladowe-z-granatem,118144.html
Jakie piękne babeczki :) Muszą być pyszne z tymi suszonymi wisienkami :)
OdpowiedzUsuńoj tak :) suszone wiśnie plus czekolada idealne połączenie :)
UsuńUroczo wyglądają :)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję :)
Usuńprzecudne:)
OdpowiedzUsuńhttp://nataszabreakfast.blogspot.gr/?m=1
bardzo dziękuję :)
UsuńMmm, musiały smakować bosko!
OdpowiedzUsuńJa właśnie sobie zapas suszonych wiśni zrobiłam :)
te suszone wiśnie to znak :)
Usuń