wtorek, 10 marca 2015

CIASTO CZEKOLADOWE WEGAŃSKIE BEZ PIECZENIA

Proste i szybkie w wykonaniu ciasto na bazie paru składników, bez pieczenia, wegańskie w smaku intensywnie kakaowe jak dobra wytrawna trufla, słodycz dodają dojrzałe banany ale gdyby dla kogoś było mało słodkie zawsze dodatkowo można dodać miód lub inny rodzaj słodziwa, a i kropką nad i są tutaj orzechy które świetnie współgrają z całością. Krótko mówiąc  zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych czekoladowych słodkości, dla mnie pycha :)

  
Składniki:
  • 3 duże dojrzałe banany
  • 125g gorzkiego kakao
  • 50g mąki kokosowej
  • 50-70g orzechów włoskich
  • dodatkowo można dodać 2 łyżki miodu lub innego słodziwa

Wykonanie:
  •  banany blendujemy lub  rozgniatamy widelcem na papkę
  • dodajemy do nich kakao i mąkę kokosową, całość mikserem lub ręcznie wyrabiamy na gładką ale lepką kulę
  • na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie, całość  jeszcze raz  dokładnie mieszamy
  • masę przekładamy do niewielkiej formy  wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 17x17cm , wierzch wyrównujemy, dociskając dłońmi, tak żeby uzyskać w miarę jednolitą grubość
  • ciasto wkładamy do lodówki na noc
  • następnego dnia kroimy na niewielkie kawałki , można tak jak ja dodatkowo posypać je z wierzchu orzechami.





Źródło: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/najlepsze-lekkie-ciasto-czekoladowe-z-orzechami-bez-pieczenia-bezglutenowe-i-bez/bfl1k

16 komentarzy:

  1. super! dla mnie idealne.. nic więcej nie trzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest fenomenalny pomysł!! na pewno będę je często przygotowywać! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak też mnie ten przepis w pełni uwiódł :) gorąco polecam :)

      Usuń
  3. wygląda jak taka pyszna czekoladowa pianka :)! dodaję do listy ciast do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak pięknie to wygląda. Aż nie mogę wytrzymać. Uwielbiam ciasta mocno czekoladowe. To prezentuje się naprawdę dobrze. Koniecznie muszę spróbować przepisu :) Dam znać jak wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo jestem ciekawa czy ciasto smakowało, mam nadzieję, że tak :)

      Usuń
  5. Dzień dobry,
    Czym mogę zastąpić makę kokosową?
    Patrycja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hmm spróbuj może ze zmielonymi migdałami choć nie robiłam tego ciasta z innym zamiennikiem więc trzeba przetestować

      Usuń
  6. Ja też chciałabym spytać o mąkę kokosową - mam zmielone migdał oraz mąkę ryżową, jaglaną, kukurydzianą, ziemniaczaną i pszenną. Co najlepiej zastąpi mąkę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam wczoraj to ciasto,jak dla mnie za dużo kakao.Dobrze,że zrobiłam na małej tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie ciasto to należy do ekstremalnie kakaowych, więc trzeba lubić tego typu słodkości

      Usuń