Składniki:
- 5 jajek
 - 1 ½ szklanki cukru
 - 30g domowego cukru waniliowego
 - 2 ½ szklanki mąki pszennej + 3 łyżki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szklanka zimnej wody
 - 1 szklanka oleju rzepakowego
 - 3 łyżki ciemnego kakao
 
Wykonanie:
- jajka ucieramy z cukrem oraz cukrem waniliowym do białości
 - partiami do masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy wodę oraz olej, wszystko dokładnie miksujemy
 - ciasto dzielimy na dwie równe części do jednej dodajemy 3 łyżki kakao, do drugiej 3 łyżki mąki
 - blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wykładamy ciasto na przemiennie tworząc esy floresy
 - ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C do suchego patyczka
 - gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem.
 
Źródło:  http://familijny.blox.pl/2013/06/Puszyste-ciasto-kakaowo-waniliowe.html
bardzo kuszące i ciekawe, ponadto szybkie. Fajne na popołudniowy wypad do przyjaciółki ;)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie bardzo dobry pomysł :)
UsuńCiasto badziewne , wychodzi zakalec ;/
Usuńprzykro mi też nie lubię jak mi ciasto nie wychodzi. Pytanie dlaczego wyszedł Ci zakalec, może składniki nie były w temperaturze pokojowej, albo za krótko było w piekarniku, pozdrawiam
UsuńCudownie puchate :)
OdpowiedzUsuńa do tego proste i szybkie w wykonaniu :)
UsuńCoś jak zebra. Kto pamięta ��
OdpowiedzUsuńpodobne tylko, że w zebrze na przemiennie kładzie się łyżka ciemnego ciasta, łyżka jasnego itd, a tutaj chodzi aby powstały esy floresy nie takie regularne jak właśnie w zebrze.
UsuńDomowy cukier waniliowy? ? Nie można go zastąpić tym z paczki? :)
OdpowiedzUsuńoczywiście, że można, jednak zwróć uwagę jak będziesz kupować cukier aby to był cukier waniliowy, a nie wanilinowy czyli coś co udaje cukier waniliowy, polecam samemu zrobić domowy cukier wystarczy drobny cukier i parę lasek wanilii i aromatyczny cukier z prawdziwą wanilią gotowy. Też firma kotanyi z tego co widziałam robi cukier z prawdziwa wanilia. Ale oczywiście jak dasz wanilinowy nic się nie stanie.Pozdrawiam
Usuńwygląda całkiem smacznie:) Jaki rozmiar blaszki do pieczenia??
OdpowiedzUsuńja pamietam zebre bo kiedys pieklam, i wlasnie skojarzylo mi sie ze podobnie sie wykonuje , smacznie wyglada i chyba sie zdecyduje na ten wypiek,pozdrawiam czytelnikow
OdpowiedzUsuńciasto warte przetestowania :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńCzy można zamiast kakao, dać kawę sypaną?
OdpowiedzUsuńJola59
click to read more read the full info here home have a peek here about his go to this web-site
OdpowiedzUsuńnext page top article directory go now see this here site link
OdpowiedzUsuń