Składniki ( forma 21x25):
Masa makowa:
- 3 jajka ( osobno białka i żółtka)
- 130g cukru pudru
- 150g masła
- 500g zmielonego maku
- 2 łyżki miodu
- 100g orzechów włoskich lub migdałów
- 100g rodzynek
- aromat migdałowy
Biszkopt:
- 5 jajek
- 130g cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek oleju
- 150g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa ( ja pominęłam):
- 45g masła
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki kakao
- 45g cukru pudru
Wszystkie
składniki czyli masło, mleko, kakao oraz cukier puder wkładamy do rondla i podgrzewamy
do chwili połączenia się składników, uwaga żeby masy nie zagotować.
Wykonanie:
Masa makowa:
- żółtka ucieramy z cukrem pudrem, na jasny i puszysty krem
- do masy dodajemy miękkie masło i dalej ucieramy do połączenia składników
- następnie dodajemy zmielony mak, miód, orzechy, rodzynki i aromat migdałowy, miksujemy/mieszamy
- na koniec ubijamy białka ze szczyptą soli i dodajemy do masy, całość delikatnie mieszając
- masę makową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Biszkopt:
- biszkopt zaczynamy przygotowywać po 30 minutach pieczenia się makowca
- całe jajka ,cukier puder i cukier waniliowy ubijamy na puszystą masę
- następnie dodajemy olej nie przerywając miksowania
- na koniec zmniejszamy obroty miksera i partiami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość delikatnie miksujemy do połączenia składników
- po 40 minutach pieczenia makowca wyjmujemy blaszkę i na gorący mak szybko wykładamy masę biszkoptową i ponownie wkładamy go do piekarnika na około 25 minut ,dalej utrzymujemy temperaturę 180°C
- gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne obracamy, tak żeby biszkopt był na dole, a warstwa makowa na górze
- w oryginale autorka poleca jeszcze zrobić polewę czekoladową, ja jednak z niej zrezygnowałam i makowiec posypałam cukrem pudrem.
Źródło: http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2013/12/makowiec-na-biszkopcie.html
Link do filmu z przygotowania : Makowiec na Biszkopcie
O tak, makowiec jest zdecydowane za smaczny, aby jeść go tylko w święta :-)
OdpowiedzUsuńhi hi widzę, że nie jestem w tym uwielbieniu do makowców sama :)
UsuńMożna dodać gotową masę makową, a potem polać tężejącą pomarańczową galaretką rozpuszczoną w mniejszej ilości wody niż podaje przepis na opakowaniu. Powinna powstać cienka 3 milimetrowa warstwa.
OdpowiedzUsuńna pewno przetestuję :)
Usuń