poniedziałek, 1 czerwca 2015

CIASTECZKA CZEKOLADOWE NA MĄCE KOKOSOWEJ-bezglutenowe

Ciasteczka zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie smakiem, aromatem, prostotą  wykonania, jak dla mnie idealne , jedne z lepszych ciasteczek które miałam okazję robić z mąki kokosowej. Choć na początku nie ukrywam, kiedy dodałam do miski wszystkie składniki i zaczęłam je miksować, cała masa była bardzo rzadka i szczerze mówiąc zwątpiłam czy ciastka wyjdą, jednak z sekundy na sekundę, masa stawała się coraz gęstsza, tak że finalnie nie było żadnego problemu z formowaniem ciasteczek. Świetny przepis nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.


Składniki (na około 8-9 szt.):
  •  ⅓ szklanki mąki kokosowej
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • ziarenka z ½  laski wanilii
  • 1 łyżka kakao
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ szklanki roztopionego oleju kokosowego
  • ¼ szklanki syropu klonowego ( dodałam golden syrup)
  • 2 jajka
  • ⅓ tabliczki gorzkiej czekolady ( dałam płatki gorzkiej czekolady)


Wykonanie:
  • do miski dodajemy   wszystkie składniki czyli mąkę kokosową, wiórki kokosowe,   ziarenka wanilii, kakao, sól, olej kokosowy, golden syrop oraz  jajka, miksujemy tak długo aż masa zgęstnieje
  • na koniec do masy dodajemy startą na dużych oczkach czekoladę lub groszki czekoladowe
  • z masy formujemy ciasteczka
  • pieczemy 10-12 minut w 200°C.





Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=Cy0cSdYW4Po

9 komentarzy:

  1. ciasteczka z mąki kokosowej są super :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciasteczka. Kocham mąkę kokosową :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie te ciacha będą Ci bardzo smakowały, polecam :)

      Usuń
  3. następna rzecz do kupienia - mąka kokosowa. i ciasteczka będą pierwsze w kolejności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dobry zakup, mąkę kokosową warto mieć w swoich zapasach i zawsze kiedy ma się ochotę oto takie ciasteczka można upiec :D

      Usuń
  4. Mają niesamowicie kuszący kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie piekę te ciasteczka ale po włożeniu do piekarnika zlały się w jedną całość :( Stosowałam się do przepisu, tylko zamiast syropu klonowego dodałam miód. Po zmiksowaniu masa była raczej gęsta i sztywna. Co może być przyczyna? Smak masy i zapach jest niesamowity, dlatego jestem zawiedziona, że ciasteczka nie wyszły...

    OdpowiedzUsuń