Składniki:
- 160g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 40g budyniu waniliowego w proszku ( 1 opakowanie)
- ¾ szklanki cukru ( w oryginale 1 szklanka )
- 150g jogurtu naturalnego ( najlepszy jest jogurt gęsty np. grecki)
- 80g roztopionego ostudzonego masła
- 3 jajka
- 200g rabarbaru pokrojonego na drobne paseczki
- dodatkowo cukier puder do posypania ciasta ( niekoniecznie)
Wykonanie:
- w misce mieszamy ze sobą przesianą mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku, odstawiamy
- w drugiej misce ubijamy jajka z cukrem do białości, następnie partiami dosypujemy mieszankę mąki, nie przerywając miksowania gdy składniki się połączą dodajemy jogurt i ostudzone roztopione masło
- na koniec do masy dodajemy pokrojone drobno rabarbar, mieszamy
- ciasto przekładamy do keksówki ( 25/26cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C
- gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://kuchennefascynacje.blox.pl/2013/06/Ciasto-jogurtowe-z-jablkami.html
Proste, pyszne, niezawodne. Porywam kawałek:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
w prostocie siła i smak , polecam :) gorąco pozdrawiam
UsuńPyszne :) uwielbiam rabarbar :)
OdpowiedzUsuńszkoda tylko, że rabarbar jest tak krótko ale dopóki jest trzeba się nim w pełni cieszyć :)
UsuńCudowne *.*
OdpowiedzUsuńWygląda tak lekko i do tego ten rabarbar..pycha! ^^
wygląda i tak jest:), puchate, wilgotne i puszyste z kropką nad i w postaci rabarbaru :) polecam :)
UsuńPrzepysznie :):) i jeszcze z rabarbarem, zjadłabym z chęcią :):) duży kawałek :)
OdpowiedzUsuńzachęcam póki jest rabarbar :D
UsuńMmm, wygląda na cudownie wilgotne, pycha!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
Usuń