środa, 1 lipca 2015

PROSTE CIASTO UCIERANE IV Z TRUSKAWKAMI




Składniki ( tortownica 21-22cm):
  • 3 średnie jajka
  • 100g  drobnego cukru
  • 130g roztopionego masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
  • 250g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200g obranych  i pokrojonych truskawek

Wykonanie:

  • składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone (ostudzone)  masło i dalej miksujemy
  • do masy dodajemy  pozostałe składniki sok z cytryny, skórkę cytrynową oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość miksujemy, aż uzyskamy gładką masę
  • ciasto przekładamy do np. tortownicy ( 21-22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki rozcięciem ku górze lub jeżeli są małe to wtedy całe
  • pieczemy około 50-55 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 175°C.





Źródło: http://smakolykibereniki.blogspot.com/2014/06/ciasto-ucierane-z-truskawkami.html

3 komentarze: