Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru+ 2 łyżki cukru do porzeczek
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 ½ szklanki oleju ( dałam mniej )
- 2 szklanki mąki pszennej + 1 ½ łyżki mąki do porzeczek
- ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g czerwonej porzeczki (obranej, umytej i osuszonej)
- dodatkowo cukier puder
Wykonanie:
- jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości,
- do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej
- na koniec do ciasta dodajemy partiami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach
- do obranej porzeczki dodajemy mąkę i cukier, mieszamy
- do formy 26x36cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta , dodajemy połowę porzeczek, które przykrywamy resztą ciasta i pozostałą połowę porzeczek
- ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut do suchego patyczka
- gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-oleju-z-czerwona-porzeczka-11
Smaczne wspomnienie lata... :)
OdpowiedzUsuńoj tak :)
UsuńCudownie puchate z lekko kwaskowymi owocami - pycha! :)
OdpowiedzUsuńdokładnie ciacho jest puchate , a słodycz przełamana jest porzeczkami dla mnie pychota :)
Usuń