środa, 2 września 2015

PROSTE CIASTO Z CZERWONĄ PORZECZKĄ NA OLEJU




Składniki:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru+ 2 łyżki cukru do porzeczek
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 ½ szklanki oleju ( dałam mniej )
  • 2 szklanki mąki pszennej + 1 ½ łyżki mąki do porzeczek
  • ¾ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g czerwonej porzeczki (obranej, umytej i osuszonej)
  • dodatkowo cukier puder
Wykonanie:
  • jajka, cukier i cukier waniliowy ubijamy do białości,
  • do masy jajecznej nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewamy olej
  • na koniec do ciasta dodajemy  partiami wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy na niskich obrotach
  • do obranej porzeczki dodajemy mąkę i cukier, mieszamy
  • do formy 26x36cm wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy połowę ciasta , dodajemy połowę porzeczek, które przykrywamy resztą ciasta i  pozostałą połowę porzeczek
  • ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 45 minut do suchego patyczka
  • gotowe ciasto studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem.




Źródło:  http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-na-oleju-z-czerwona-porzeczka-11

4 komentarze:

  1. Smaczne wspomnienie lata... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puchate z lekko kwaskowymi owocami - pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie ciacho jest puchate , a słodycz przełamana jest porzeczkami dla mnie pychota :)

      Usuń