czwartek, 10 września 2015

CIASTO NA MAŚLANCE Z JAGODAMI I KOKOSEM




Składniki:
  • 1 ¾ szklani mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka lekko ubitych wiórków kokosowych ( ugniatamy je np. łyżką w szklance)
  • szczypta soli
  • 180g miękkiego masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 3 duże jajka
  • ¾ szklanki maślanki
  • sok i skórka otarta z 1 limonki
  • 3 szklanki jagód
  • dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
  • ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
  • mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy
  • w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę
  • do masy dodajemy  pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu
  • następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy
  • ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu  równomiernie wysypujemy jagody
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około 35-40 minut, do suchego patyczka
  • zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.



Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-egzotyczne-ciasto-z-jagodami

6 komentarzy:

  1. Jagody i kokos - uwielbiam to połączenie smaków :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie puchate :) No i z jagodami - mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic więcej do szczęścia nie trzeba po takim kawałku ciasta :)

      Usuń
  3. jestem kupiona bo jagody bo slodkie bo CIACHOO

    OdpowiedzUsuń