Składniki:
- 1 ¾ szklani mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka lekko ubitych wiórków kokosowych ( ugniatamy je np. łyżką w szklance)
- szczypta soli
- 180g miękkiego masła
- ¾ szklanki drobnego cukru
- 3 duże jajka
- ¾ szklanki maślanki
- sok i skórka otarta z 1 limonki
- 3 szklanki jagód
- dodatkowo cukier puder do oprószenia ciasta
Wykonanie:
- ważne aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej
- mąkę, proszek do pieczenia, sól oraz wiórki kokosowe mieszamy, odstawiamy
- w drugim naczyniu ucieramy masło z cukrem, na puszystą masę
- do masy dodajemy pojedynczo jajka ,miksując po każdym dodaniu
- następnie dodajemy na przemian suche składniki z maślanką, miksując tylko do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy sok i skórkę z limonki, całość delikatnie miksujemy
- ciasto przekładamy do formy 22x32cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto równo rozprowadzamy następnie na wierzchu równomiernie wysypujemy jagody
- pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 ºC , około 35-40 minut, do suchego patyczka
- zimne ciasto można posypać cukrem pudrem.
Źródło: http://www.mojewypieki.com/przepis/lekko-egzotyczne-ciasto-z-jagodami
Jagody i kokos - uwielbiam to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńoj tak pyszne połączenie :)
UsuńCudownie puchate :) No i z jagodami - mniam!
OdpowiedzUsuńnic więcej do szczęścia nie trzeba po takim kawałku ciasta :)
Usuńjestem kupiona bo jagody bo slodkie bo CIACHOO
OdpowiedzUsuńhi hi bardzo się cieszę :)
UsuńPrzepis warty przygotowania
OdpowiedzUsuń