Składniki (
na około 30szt):
- szklanka do odmierzenia ma 250ml
- 70g roztopionego masła
- ¾ do 1 szklanki cukru
- kilka kropli aromatu pomarańczowego ( dodałam startą skórkę z pomarańczy)
- 1 łyżka mleka
- 1 jajko
- 1 ½ szklanki mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki
- ⅓ łyżeczki soli
- 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- garść posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
- 50g roztopionej białej czekolady
- pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono
- lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa
Wykonanie:
- masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy
- do masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy
- dodajemy jajko i miksujemy, aż masa będzie puszysta, odstawiamy
- w drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie
- do masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo ciastka sporo rosną
- pieczemy je 8-10 minut aż się delikatnie zarumienią w piekarniku nagrzanym do 200°C
- ciastka studzimy i dopiero przestudzone ściągamy z blaszki
- gotowe jeżeli można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i ozdobić tak jak ja cukrowymi mazakami, obojętnie jaką wersję przymniecie ciastka są pyszne
- przechowujemy je w szczelnej puszcze/pudełku, do około 1 ½ tygodnia.
Źródło:http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/korzenne-ciastka-z-orzechami-kruche-i-pyszne/
urocze! takimi z pewnością z wielką chęcią zajadałby się sam św. Mikołaj!
OdpowiedzUsuńhi hi i nie tylko :P u mnie w domu zniknęły w czarodziejski sposób bardzo szybko :P
Usuń