wtorek, 29 grudnia 2015

KORZENNE CIASTKA Z ORZECHAMI

Pyszne i proste ciastka korzenne z dodatkiem orzechów i skórki pomarańczowej, czysty obłęd :) Ja przedstawiam wersję świąteczno noworoczną ale tak naprawdę sprawdzą się  świetnie  w jesienno zimowe wieczory. Przepis znalazłam na YouTube i poniżej pod przepisem w źródle jest link do niego więc można zobaczyć cały proces przygotowania ciasteczek. Kruche, proste, korzenne i szybkie w wykonaniu chyba nic więcej nie muszę pisać :)



Składniki ( na około 30szt):
  • szklanka do odmierzenia ma 250ml
  • 70g roztopionego masła
  • ¾ do 1 szklanki cukru
  • kilka kropli aromatu pomarańczowego ( dodałam startą skórkę z pomarańczy)
  • 1 łyżka mleka
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki
  • ⅓ łyżeczki soli
  • 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • garść posiekanych orzechów włoskich
Dodatkowo:
  • 50g roztopionej białej czekolady
  • pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono
  • lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa

Wykonanie:
  • masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy
  • do  masła dodajemy cukier, aromat pomarańczowy ( zamiast aromatu dodałam skórkę startą z pomarańczy) oraz mleko, mieszamy
  • dodajemy jajko i miksujemy, aż masa będzie puszysta, odstawiamy
  • w drugiej misce mieszamy pozostałe suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, odrobinę sody, sól, przyprawę do pierników oraz posiekane orzechy włoskie
  • do  masy maślano jajecznej dodajemy teraz wymieszane suche składniki, dokładnie wszystko ze sobą mieszamy ( ja użyłam miksera) ciasto będzie kruche ale bez problemu można formować z niego kuli o średnic ok. 2cm, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując  odstępy bo ciastka sporo rosną
  • pieczemy je 8-10 minut  aż się delikatnie zarumienią w piekarniku nagrzanym do 200°C
  • ciastka studzimy i dopiero przestudzone ściągamy z blaszki
  • gotowe jeżeli można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą i ozdobić tak jak ja cukrowymi mazakami, obojętnie jaką wersję przymniecie ciastka są pyszne
  • przechowujemy je w szczelnej puszcze/pudełku, do około 1 ½ tygodnia.


Źródło:http://gotuj.skutecznie.tv/2012/12/korzenne-ciastka-z-orzechami-kruche-i-pyszne/

2 komentarze:

  1. urocze! takimi z pewnością z wielką chęcią zajadałby się sam św. Mikołaj!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. hi hi i nie tylko :P u mnie w domu zniknęły w czarodziejski sposób bardzo szybko :P

      Usuń