poniedziałek, 28 grudnia 2015

KRUCHE ROGALIKI ORZECHOWE



                            
Składniki (+/-45szt) :
  •  30 dag mąki
  • 5 dag cukru pudru
  • 10 dag mielonych orzechów ( użyłam laskowe)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 20 dag masła
  • 3 żółtka
Wykonanie:
  • wszystkie składniki  czyli mąkę, cukier puder, mielone orzechy, cukier waniliowy, masło i żółtka wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto z którego następnie formujemy niewielkie rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • rogaliki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C około 10 minut aż lekko się zarumienią
  • gotowe można posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą.





Źródło:  Z zeszytu Pani Ani :) dziękuję :)

6 komentarzy:

  1. Nie schładzamy ciasta przed formowaniem rogalików ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się zdziwiłam ale bezproblemowo wyszły bez schłodzenia, taki przepis dostałam.

      Usuń
  2. zrobiłam. teściowa robi podobne, które cichaczem wyjadam (...) i zawsze chciałam spróbować sama upiec żeby bezkarnie wyżerać ;)
    nie wiedziałam na jaką grubość uformować i trochę zrobiłam cieńszych, a trochę grubszych.
    piekłam ponad 10 minut, bo mam kiepski piekarnik i nie chciały się tak ładnie podrumienić jak na zdjęciach. te grubsze spoko, a te cieńsze oczywiście się przypiekły. o jejku jaka strata - trzeba będzie je zjeść żeby nikt nie widział HAHAHA
    dziękuję za inspirację!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że rogaliki smakowały :) a ich grubości i stopień wypieczenia to kwestia wyczucia i wprawy :) gorąco pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Te rogaliki są popularne w Niemczech i nazywa się je waniliowe rogaliki.Są pieczone w czasie adwentu w dwóch wersjach z orzechami lub bez.Mam identyczny niemiecki przepis i właśnie upiekłam dzisiaj te bez orzechów. Pachnie w całym domu.....

    OdpowiedzUsuń