sobota, 26 grudnia 2015

PUSZYSTE I MIĘKKIE PIERNIKI

Przepis warty do przetestowania, pierniczki wychodzą puchate, a co najważniejsze zaraz po upieczeniu są miękkie.


Składniki (na około 80-100szt):
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 400g płynnego miodu
  • 4 łyżeczki  przyprawy do piernika
  • 250g masła lub margaryny
  • 3 białka
  • 1 do 1 ½ szklanki cukru
  • 8 żółtek
  • 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18%
  • 3 łyżeczki sody oczyszczonej
Wykonanie:
  • do miski wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy i odstawiamy
  • w rondlu rozpuszczamy miód, dodajemy przyprawę do pierników zagotowujemy, ściągamy z gazu i dodajemy masło/margarynę mieszamy ,aż do rozpuszczenia, odstawiamy do ostudzenia
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami  dodajemy cukier, następnie nie przerywając miksowania dodajemy żółtko jedno po drugim
  • masę jajeczną wlewamy do mąki ,mieszamy
  • do masy wlewamy wystudzony miód z przyprawami, mieszamy
  • na koniec do masy dodajemy sodę wymieszaną ze śmietaną, całość dokładnie jeszcze raz mieszamy, ciasto piernikowe będzie płynne ale tak ma być, naczynie z ciastem zakrywamy np. folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki
  • po 24h masa piernikowa zgęstniała i najlepiej dzieląc ją na  części wałkować na  stolnicy posypanej mąką  na grubość 3mm i wykrawać pierniczki,
  • które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy bo pierniczki sporo rosną , przed włożeniem do pieca można posmarować je białkiem, pieczemy je 8-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.




Źródło:  https://www.youtube.com/watch?v=0E4duKRdgZ0

9 komentarzy:

  1. dziekuje za przepis ... sa wspaniale, smaczne ... Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma za co :) piekłam je pierwszy raz i też jestem nimi zachwycona :)

      Usuń
  2. Własnie zrobiłam pycha...dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. Moje ciasto nie jest plynne

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepyszne,ale następnym razem mniej cukru

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis WSPANIAŁY!Pierniczki naprawdę mieciutkie,i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam według przepisu, ciasto nie bylo płynne

    OdpowiedzUsuń