Składniki:
- 100g daktyli bez pestek + 1 szklanka wody
- 150g oleju kokosowego
- 2 łyżki ciemnego kakao lub karob
- garść dowolnych orzechów
Wykonanie:
- daktyle namoczyłam w szklance wody około godziny wcześniej nim zabrałam się za przygotowanie czekolady, natomiast autorka przepisu sugeruje aby daktyle zalać wodą i gotować do chwili, aż większa część płynu wyparuje. Chodzi o to żeby daktyle były miękkie bo wtedy bez problemu możemy je zblędować na papkę
- dodajemy teraz olej kokosowy ( można go lekko rozpuścić i w pół płynnej postaci dodać do masy ) ,ciemne kakao lub karob oraz posiekane orzechy całość mieszamy
- formę do keksówki 20x10cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę, powierzchnię wyrównujemy
- czekoladę wkładamy do lodówki na 2 godziny, ja zostawiłam na całą noc , następnego dnia pokroiłam ją na małe kwadraty.*
·
* rada: warto sprawdzić czekoladę po
upływie około 20 minut od włożenia jej do lodówki bo może się zdarzyć, że
czekolada się Wam rozwarstwi czyli olej wypłynie i zastygnie na wierzchu
tabulki, polecam wtedy wyciągnąć czekoladę z foremki , masa
wówczas jest już na tyle plastyczna , że bez problemu można ją zagnieść i na
nowo uformować i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i już po
problemie :)
Źródło: http://kotlet.tv/zdrowsza-czekolada-daktylowa/
Intrygujące:)hmm... a może by się tak skusić? :)))
OdpowiedzUsuńwarto :)
UsuńJaki olej kokosowy wybrać? Rafinowany czy nie? Jest tyle opinii, że już sama nie wiem :( .
OdpowiedzUsuńszczerze mówiąc nigdy na to nie zwracałam uwagi, ja użyłam ekologicznego oleju
UsuńMoim zdaniem bardziej pasuje tutaj nierafinowany, ponieważ ma kokosowy smak i zapach, dzięki czemu są jeszcze lepsze ;)
UsuńA przepis super, na prawdę pyszne wyszły :D:D
bardzo się cieszę :)
Usuńi od dziś stawiam na olej nierafinowany :) gorąco pozdrawiam :)
A coś innego niż olej kokosowy? Czego można by użyć zamiast niego?
OdpowiedzUsuńniestety nie pomogę bo nie ma wiem co można użyć zamiennie zamiast oleju
UsuńWypróbowałam i się nie zawiodłam, smakuje wybornie, a przygotowanie nie jest skomplikowane;) Serdecznie polecam :)
Usuńbardzo się cieszę :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńZamiast oleju kokosowego można śmiało użyć rozpuszczonego cukru trzcinowego, też powinien spełnić swoją rolę
OdpowiedzUsuńo dziękuję za informację na pewno przetestuję :)
UsuńNo nie, raczej rozpuszczony cukier to nie to samo co rozpuszczony tłuszcz :)))
Usuńmożna zamiast oleju kokosowego dodać zwykły olej?
OdpowiedzUsuńoj nie tylko olej kokosowy z innym czekolada nie wyjdzie, ponieważ olej robi tu za spoiwo które pod wpływem zimna zastyga i pozwala utrzymać kształt czekolady
UsuńMi się olej rozłączył od razu ��
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńNigdy nie miałam okazji próbować tej czekolady i wygląda ona dość ciekawie. Zastawiam się jakby się ją wykorzystało do deserów to co by wyszło. Dlatego jeszcze myślę, że porobię do końca kilka deserów z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl i dopiero wtedy zastanowię się nad tą czekoladą daktylową.
OdpowiedzUsuńSuper przepis i super blog ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńWygląda niezwykle apetycznie. Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńwebpage blog link check these guys out look these up go Louis Vuitton fake Bags
OdpowiedzUsuńSuper wpis!
OdpowiedzUsuń