czwartek, 18 lutego 2016

BABKA JOGURTOWA Z FIGAMI


Składniki ( forma 10x29cm):
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego imbiru
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 średnie jajka
  • 50g roztopionego masła
  • ½ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 3 świeże figi

Wykonanie:
  • w misce mieszamy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon oraz imbir, odstawiamy
  • w drugiej misce ucieramy jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło, jogurt oraz skórkę z cytryny, miksujemy
  • na koniec do masy dodajemy wymieszane suche składniki, całość mieszamy tyko do połączenia składników
  • ciasto przekładamy do formy keksowej (+/-10x29cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy w dwóch rzędach umyte i pokrojone w plasterki figi
  • pieczemy około 35-40 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180°C.






Źródło: http://gzikipyry.pl/ciasto-jogurtowe-z-figami/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz