sobota, 13 lutego 2016

CIASTECZKA CZEKOLADOWE SERCA




Składniki ( na około 30szt):
  • 250g mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego ( dałam domowy)
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 130g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 średnie jajko
Dodatkowo:
  • 100g czekolady mlecznej/gorzkiej
  • kolorowa posypka


Wykonanie:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, kakao, proszek do pieczenia, masło oraz jajko i zagniatamy na gładkie ciasto  ( ja wszystko zmiksowałam , następnie zagniotłam) i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  • schłodzone ciasto , rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy serduszka
  • przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • gotowe studzimy i dekorujemy roztopioną czekoladą i ozdobną posypką lub posypujemy np. cukrem pudrem.


 




Źródło: http://ciasteczkowoitortowo.blogspot.com/2013/02/kruche-ciasteczka-serduszka-waniliowo.html

2 komentarze: