niedziela, 14 lutego 2016

CZEKOLADOWE CIASTO WALENTYNKOWE




Składniki na czerwone ciasto ( keksówka 24x12cm):
  • 150g masła
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 30g cukru waniliowego
  • 5 średnich jajek
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • czerwony barwnik użyłam barwnika w proszku
Składniki na czekoladowe ciasto:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 180g miękkiego masła
  • 250g mąki pszennej
  • 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego
  • 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka)
  • 150ml mleka lub śmietanki kremówki


Wykonanie:

Ciasto czerwone:
  •  masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik
  • następnie do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy
  • na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, całość delikatnie mieszamy
  • ciasto przekładamy do keksówki 24x12cm wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 165°C z  termoobiegiem
  • gotowe ciasto studzimy i kroimy na plastry o grubości 1-1 ½ cm. W każdym plastrze wycinamy foremką serduszka.
Ciasto czekoladowe ( keksówka 22x9cm):
  • czekoladę razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzeni
  • do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia oraz cukier, mieszamy, następnie dodajemy jajka , mleko oraz ekstrakt waniliowy, miksujemy
  • następnie dodajemy lekko przestudzoną masę czekoladowo-maślaną ,całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy gładkie ciasto
  • keksówkę (22x9cm) wykładamy papierem do pieczenia w środku układamy rząd wykrojonych serduszek ( ja dla ułatwienia na dno dałam odrobinę ciasta i włożyłam 2 rzędy serduszek większe i mniejsze)  i na około ich wykładamy ciasto tak żeby je unieruchomić, następnie wykładamy resztę ciasta i wyrównujemy wierzch.
  • ciasto pieczemy 45-50minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160°C z termo obiegiem
  • gotowe studzimy na kratce, zimne posypujemy cukrem pudrem.






Źródło:  http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/3205/ciasto-walentynkowe

9 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. jak tylko je zobaczyłam wiedziałam, że muszę je upiec ,nie dość że ładnie wygląda to jeszcze przy tym jest mega pyszne, polecam :)

      Usuń
  2. super :) idealne na dzisiejsze święto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak ciasto z niespodzianką w środku :)

      Usuń
  3. Jakie śliczne te serduszka w rogu! Kocham takie słodkości :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) :) :) oj tak takie słodkości dodają dużo uroku :)

      Usuń