wtorek, 16 lutego 2016

MIODOWNIK



Składniki :
Ciasto:
  • 500g mąki pszennej
  • 200g margaryny
  • 200g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
Masa orzechowa:
  • 300g posiekanych orzechów włoskich
  • 125g margaryny
  • ½  szklanki cukru
  • 5 łyżek miodu
Masa budyniowa ( na drugi raz zrobię krem z 1½ porcji):
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 400ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250g miękkiego masła
 
Wykonanie:
Ciasto:
  • do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia
  • mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i jajka oraz przestudzoną masę miodową, całość zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem)
  • ciasto dzielimy na 3 części
  • formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jedną część ciasta, którą pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, to samo robimy z drugą częścią ciasta
  • na 3 część ciasta  wykładamy gorącą masę orzechową , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy
  • do formy w której piekliśmy , wkładamy  jedną część ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy kolejną częścią ciasta na którą wykładamy resztę kremu, na samą górę wykładamy trzecią część ciasta z masą orzechową
  • gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24godzin
  • przechowujemy w lodówce.
Masa orzechowa
  •  margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy  i  smażymy całość na małym ogniu około 5 minut, gotową masę wykładamy na surowe ciasto
Krem budyniowy:
  • budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka i 3-4 łyżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy do ostudzenia (budyń warto przykryć  folią spożywczą, unikniemy wtedy powstania kożucha)
  • masło ucieramy na puszystą  masę, następnie partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce, ucieramy tak długo aż uzyskamy gładki krem.







Źródło:  http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-ciasta-miodowe/495-przepis-na-miodownik-z-masa-budyniowa

14 komentarzy:

  1. Mmm te orzechy...pysznie wygląda Twoje ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję :) w takim razie zachęcam i polecam :)

      Usuń
  2. Wygląda genialnie, przypomina snickersa, ale musi być lepszy :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie ciacho jest podobne do snickersa :) Ja jednak stawiam znak równości dla jednego i drugiego :) oby dwa są pyszne :)

      Usuń
  3. Witam chce Ci zaprezentowac mój zbiór przepisów zbieranych przez lata postanowilem to w koncu uporzadkowac i sie z wami podzielic. W tych przepisach znajdziecie takie rarytasy jak zrobic
    prawdziwa pizze z PizzaHut, Cocacole , Bigmaca z MC,
    Zestawy :

    Sniedan , obiadów, podwieczorków i równiez kolacji uwaga kazdy przepis nie bedzie Cie kosztowac wiecej niz 30 zl :) i nie więcej niż 15 min pracy :) Więc jeżeli nie masz ochoty gotować to zapraszam do mojego zbioru wydaje mi się, że polubisz gotować jak zobaczysz jakie to proste.

    Zycze smacznego pozdrawiam Boczek

    Skopiuj ponizszy link do swojej przegladarki wklej go a nastepnie wcisnij ENTER i pobierz mój zbiór :)


    http://daniapyszne.ct8.pl/

    OdpowiedzUsuń
  4. Brawa dla autora tego tekstu !

    OdpowiedzUsuń
  5. Podoba mi się Twój styl pisania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchi Jewels is a project of Gem & Gems which is a leading exporter since 2005 to onwards in all over the world. Our company has experienced, educated and motivated staff. Our main goal is to meet the international standard B2C and B2B export target with competitive prices and high quality products. pandora bracelet canada , pandora bracelet australia ,

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny blog! będe częściej tu zaglądać

    OdpowiedzUsuń
  9. ale tu wiele fajnych wiadomości



    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto zdecydowanie należy do moich ulubionych.

    OdpowiedzUsuń