wtorek, 14 czerwca 2016

SERNIK NA KRUCHYM, TARTYM CIEŚCIE



Składniki ( forma25x34cm):
Kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 220g masła/margaryny
Masa serowa:                
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1kg sera twarogowego w wiaderku
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • garść rodzynek ( nie koniecznie jeżeli nie lubicie)
Wykonanie:
Kruche ciasto:
  •  ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą ) zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę
Masa serowa:
  • całe jajka ubijamy z cukrami, następnie dodajemy ser i mąkę, całość mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników
Całość:
  •  formę (25x34cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia i dopiero do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą kulkę ciasta, na którą wykładamy całą masę serową i na wierzch ponownie ścieramy pozostałe ciasto (  na drugi raz podpiekę spód ciasta przed wyłożeniem mamy serowej aby uniknąć ewentualnego nie dopieczenia , które może się pojawić)
  • sernik pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do 180°C , studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika ( taka jest sugestia autorki) zimne ciasto schładzamy w lodówce.






Źródło: http://kotlet.tv/sernik-z-kruszonka/

3 komentarze: