wtorek, 30 sierpnia 2016

CIASTO Z MĄKI KOKOSOWEJ Z JAGODAMI

Ciasto bardzo smaczne i proste w wykonaniu, a do tego w odchudzonej formie, jednak miłośnicy słodszych wypieków muszą albo dodać więcej miodu w czasie przygotowywania albo po upieczeniu po prostu polać nim ciasto.


 
Składniki:
  • 6 średnich jajek
  • 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • ¼ szklanki oleju kokosowego
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody lub maliny

Wykonanie:
  • jajka ubijamy z miodem/ syropem klonowym około 10 minut, następnie nie przerywając miksowania delikatnie wlewamy olej
  • na koniec do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość dokładnie mieszamy do chwili kiedy wszystkie składniki się połączą
  • masę przekładamy do formy ( 20x20cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu wykładamy jagody lub maliny
  • ciasto wkładamy do piekarnia nagrzanego do 160°C z funkcją termoobiegu, pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka.



Źródło: http://kingaparuzel.pl/blog/2016/07/fit-ciasto-z-maki-kokoswej/

13 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda to ciasto z kulkami jagodowymi. Świetnie pasuje do talerza z Bolesławca :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) oj tak patera z Bolesławca idealnie tu się sprawdziła :)
      gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  2. Jak idealnie równo ułożone borówki! Ciasto wygląda cudownie.
    Naprawdę zużywa tylko pół szklanki mąki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak tylko pół szklanki mąki kokosowej, bazą są tu jajka :)

      Usuń
  3. Ale genialnie wygląda! :)
    CUDO! *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pęknie dziękuję :) ale po za tym,że wygląda to również dobrze smakuje :) gorąco pozdrawiam :D

      Usuń
  4. Zrobilam wyszlo ladnie, dobrze ze nie jest takie suche,:)

    OdpowiedzUsuń
  5. A gdyby wymieszac mąkę kokosową z migdałową - czy konsystencja pozostanie bez zmian?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trudno mi powiedzieć, ale wydaje mi się , że nie powinno być problemu

      Usuń
  6. Olej kokosowy, aby go "wlać", jak wynika z przepisu, należy go rozpuscić (podgrzać) ponieważ w normalnej temperaturze ma konsystencję stałą.
    Gdy tak rozgrzany olej wlałam do ciasta natychmiast się zważyło i stało się gęstą papką. Może Sz.Pani myli olej kokosowy z innym olejem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szanowna Pani nie myli oleju kokosowego z innym olejem, do ciasta dodałam rozpuszczony ale ZIMNY olej kokosowy, pozdrawiam

      Usuń
  7. przepis identyczny jak na ciasto z mąki kokosowej od Kingi Paruzel.

    OdpowiedzUsuń