- 25 sztuk miękkich daktyli
- 200g wiórków kokosowych
- mąka kokosowa do obtoczenia lub gorzkie kakao
Wykonanie:
- daktyle moczymy w wodzie10-15 minut , odcedzamy a następnie blędujemy na papkę
- kokos zalewamy wrzątkiem około 500ml, odcedzamy i mocno wyciskamy przez gazę ( dzięki temu zabiegowi obniżamy ilość tłuszczu wiórków kokosowych i wydobędziemy ich smak) wiórki wkładamy do blendera i je mielimy ( blędujemy)
- do wiórków kokosowych dodajemy papkę daktylową , wszystko dokładnie mieszamy, a następnie formujemy trufle które obtaczamy w mące kokosowej lub ciemnym kakao ( gdyby kulki nie chciały się sklejać można dodać więcej zblędowanych daktyli)
- schładzamy w lodówce.
Źródło: http://www.antywieszak.pl/weganskie-trufle-kokosowe
Pyszne! Dodałam jeszcze 2 łyżki ciemnego kakao, bo lubię wszystko co kakaowe :)
OdpowiedzUsuńo tak z kakao musiało być pyszne :) przetestuję :) gorąco pozdrawiam :)
UsuńMuszę wypróbować przepis! Robiłam kiedyś kulki à la rafaello z kaszy jaglanej (zapraszam do wypróbowania myhealthylifeblogg.blogspot.com) więc myślę że te trufle będą równie pyszne! ❤
OdpowiedzUsuńo super, na pewno przetestuję :D
Usuń