czwartek, 22 grudnia 2016

ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA




Składniki ( tortownica 21-22cm):
  • 800g twarogu sernikowego
  • 180g drobnego cukru
  • skórka otarta z 1 limonki
  • sok z 1 limonki
  • 200g śmietanki kokosowej
  • 2 całe jajka
  • 3 białka
  • 30g mąki ziemniaczanej
  • 20g herbaty Matcha
  • zielony barwnik użyłam w proszku

Spód sernika:
  • 150g kruchych, czekoladowych ciastek
  • 60g roztopionego masła

Wierzch:
  • 150g śmietany 18%
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być  temperaturze pokojowej
  • zaczynamy od pokruszenia na okruchy ciastek ( w blenderze lub dajemy ciastka do worka strunowego i wałkujemy ,aż  uzyskamy pył ciasteczkowy) do których dodajemy roztopione masło, mieszamy, a następnie przekładamy do tortownicy 21cm i ugniatamy , tworząc zwarty spód, schładzamy w lodówce 30 minut
  • ser wraz z cukrem ubijamy na  wysokich obrotach na gładki krem,
  • do masy serowej dodajemy skórkę startą i sok z  jednej limonki oraz śmietankę kokosową, miksujemy
  • następnie dodajemy po jednym jajku oraz białku, miksując po każdym dodaniu
  • na koniec do masy dodajemy mąkę ziemniaczaną, herbatę Matche oraz barwnik ( dzięki niemu uzyskamy ładny zielony kolor, oczywiście nie jest to konieczne)
  • gotową masę wykładamy na ciasteczkowy spód
  • sernik wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 25minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 130°C i pieczemy 45 minut , następnie  otwieramy piekarnik i smarujemy sernik, śmietaną wymieszaną z cukrem i pieczemy jeszcze 15 minut, gotowy studzimy w wyłączonym  piekarniku przez 1 godzinę, następnie zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
  • jak autorka przepisu wskazuje wierzch można posypać herbatą Matcha ja jednak pominęłam i przyozdobiłam świątecznymi perełkami.








Źródło: Magazyn „Maszkety” nr 5 Wiosna  

9 komentarzy:

  1. Wow! Jaki śliczny)) zdjęcia mistrzostwo!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładna świąteczna aranżacja.
    Proszę napisać jaki konkretnie ser był użyty ( jakiej firmy)? Nic nie pisałaś o mieleniu, czyli był już zmielony? czy z wiaderka? Śmietanka kokosowa to to samo co mleko z puszki?Jakiej firmy? Dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Jola.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję i już odpowiadam, użyłam sera twarogowego już mielonego President taki jak w linku poniżej:
      http://www.ceneo.pl/41204177?se=lzQg6et3HIM68wnXl6QtP8suYNmaiX-8&gclid=Cj0KEQiAhs3DBRDmu-rVkuif0N8BEiQAWuUJr1EH7CZPYcisbJ5g-SZHDXOjXIP8tNA5ABKzqDdUdHcaAvSE8P8HAQ
      Śmietankę kokosową kupiłam w sklepie Leclerk, niestety nie pamiętam firmy ale przesyłam link z przykładowymi śmietankami kokosowymi ( śmietanka to nie to samo co mleko)
      http://sklepdietetyczny.pl/510-smietanka-kokosowa?gclid=Cj0KEQiAhs3DBRDmu-rVkuif0N8BEiQAWuUJr77hD2CpgPqk-hlvqGGbRCo7V59xdcVfzl6SHGBCAsYaAmEi8P8HAQ

      pozdrawiam Kasia

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź.Chciałabym upiec ten sernik wielkanoc( mam nadzieję, że jego zieleń będzie również pasować do wiosennych klimatów).Najbardziej zachwyca mnie to, że ten sernik jest taki równy, w ogóle nie opadł!Moje dotychczasowe serniki nie były imponujące, niestety:( pękały i opadały znacznie.
      Ciekawa jestem jak smakuje sernik z herbatą matcha, czy jakoś specyficznie?czy jest smaczny, Twoim zdaniem?

      Usuń
    3. w smaku wyczuwalna jest limonka jak i herbata ,i nie ukrywam, że jest to specyficzny posmak ( trochę jak młody jęczmień) który o dziwo bardzo posmakował mojej rodzinie, a dodam że są bardzo wybredni. Krótko mówiąc sernik warty przetestowania , ze względu na swoją oryginalność :D, gorąco pozdrawiam Kasia

      Usuń
  3. Pamiętasz może jakiej herbaty Matcha używałaś? Chińskiej czy japońskiej? W Lidlu właśnie pojawiła się japońska.

    OdpowiedzUsuń