Składniki ( keksówka 31x10cm):
- 2 jajka ( osobno białka i żółtka)
- szczypta soli
- ⅔ szklanki drobnego cukru
- ⅔ szklanki płynnego miodu
- ⅔ szklanki zaparzonej kawy
- ½ szklanki oleju np. rzepakowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki przyprawy do pierników
Dodatkowo:
- około 1 szklanki bakalii (ja użyłam żurawinę, rodzynki i orzechy laskowe firmy Helio)
- polewa czekoladowa Helio
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
- w drugiej misce żółtka ucieramy z cukrem, następnie dodajemy płynny miód, gorącą kawę ( dałam ciepłą choć autorka piesze żeby dodać gorącą , nie chciałam ryzykować ) oraz olej, miksujemy do połączenia się składników
- do płynnej masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawą do pierników, miksujemy, dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy
- na koniec do ciasta wsypujemy bakalie
- ciasto przekładamy do dużej keksówki (moja miała 31x10cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy około 50 minut , do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 190°C
- gotowy piernik studzimy , polewamy gotową polewą czekoladową ( ja użyłam polewę mleczną firmy Helio) i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi.
Źródło: http://www.mniammniam.com/Puszysty_piernik-2273p.html
Bardzo smakowicie wygląda ten piernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńpolecam,przetestowałam go osobiście i piernik jest warty upieczenia :)gorąco pozdrawiam :D
UsuńKawa zwykla czy rozpuszczalna
Usuńwedług uznania może być rozpuszczalna jak i sypana
Usuńdziękuję i polecam :)
OdpowiedzUsuń