czwartek, 5 stycznia 2017

KRUCHE ROGALIKI BUDYNIOWE




Składniki ( około 30szt):
  • 220g mąki pszennej
  • 95g drobnego cukru
  • 5 g cukru waniliowego lub ziarenka z ½ laski wanilii
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g) bez cukru
  • 110g miękkiego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka
  • dodatkowo do posypania gotowych rogalików potrzebujemy cukier puder z dodatkiem cynamonu
 
Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli  mąki, cukru, cukru waniliowego lub ziarenek z laski wanilii, proszku budyniowego, masła, żółtek oraz mleka zagniatamy ciasto, które zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę
  • ze schłodzonego ciasta , odrywamy kawałeczki ciasta( u mnie 17-19g) i formujemy rogaliki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia,
  • pieczemy około 12-15 minut z  funkcją termoobiegu  w temperaturze 180°C
  • gotowe rogaliki studzimy i dopiero zimne posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem ( w oryginale autorka ciepłe rogaliki obtacza w mieszance cukru  i cukru waniliowego). Przechowujemy w szczelnym słoiku lub puszce.



Źródło: http://ala-piecze.blogspot.com/2014/12/rogaliki-budyniowe.html

7 komentarzy: