czwartek, 30 marca 2017

PROSTY KEKS IV




Składniki (12x26cm):
  • ¾ szklanki wody
  • 1 ½ szklanki drobnego cukru
  • 2 opakowania (2x16g) cukru wanilinowego ( dałam domowy cukier waniliowy)
  • 250g margaryny lub masła
  • 2 ½ szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku d pieczenia
  • 4 średnie jajka (osobno białka i żółtka)
  • około 1 szklanki bakalii np. z firmy Helio + ¼ szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
  • dodatkowo cukier puder do obsypania keksu


Wykonanie:
  • wodę zagotowujemy razem z cukrami, gdy cukier się roztopi, dodajemy margarynę/masło i mieszamy aż do jej rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia
  • do przestudzonego płynu dodajemy przesianą mąkę , proszek do pieczenia oraz żółtka, miksujemy
  • do masy dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy bakalie obtoczone wcześniej w mące ziemniaczanej, mieszamy
  • ciasto przekładamy do 2 małych keksówek ( 12x26cm ) wyłożonych papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowy keks studzimy i dopiero zimny posypujemy cukrem pudrem.




Źródło: http://www.swiatciasta.pl/2011/03/keks.html

2 komentarze: