Składniki (12x26cm):
- ¾ szklanki wody
- 1 ½ szklanki drobnego cukru
- 2 opakowania (2x16g) cukru wanilinowego ( dałam domowy cukier waniliowy)
- 250g margaryny lub masła
- 2 ½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku d pieczenia
- 4 średnie jajka (osobno białka i żółtka)
- około 1 szklanki bakalii np. z firmy Helio + ¼ szklanki mąki ziemniaczanej do obtoczenia bakalii
- dodatkowo cukier puder do obsypania keksu
Wykonanie:
- wodę zagotowujemy razem z cukrami, gdy cukier się roztopi, dodajemy margarynę/masło i mieszamy aż do jej rozpuszczenia, odstawiamy do wystygnięcia
- do przestudzonego płynu dodajemy przesianą mąkę , proszek do pieczenia oraz żółtka, miksujemy
- do masy dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy, na koniec dodajemy bakalie obtoczone wcześniej w mące ziemniaczanej, mieszamy
- ciasto przekładamy do 2 małych keksówek ( 12x26cm ) wyłożonych papierem do pieczenia, pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowy keks studzimy i dopiero zimny posypujemy cukrem pudrem.
Źródło: http://www.swiatciasta.pl/2011/03/keks.html
bardzo taki lubię:)
OdpowiedzUsuńczasami proste ciasta są najlepsze :)
Usuń