sobota, 1 kwietnia 2017

MAZUREK MARCEPANOWO-KAJMAKOWY



Składniki (forma np. 25x25cm ) :

Ciasto marcepanowe:
  • 200g marcepanu
  • 50g miękkiego masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 średnie jajka 
Ciasto kruche:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 200g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo
  • 300-400g masy kajmakowej ja użyłam z firmy Helio
  • 200-250g konfitury/dżemu porzeczkowego
  • dowolne bakalie (tu również postawiłam na firmę Helio)
 
Wykonanie:
Ciasto marcepanowe:
  • wszystkie składniki wkładamy do miski czyli marcepan, masło, mąkę oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Ciasto kruche:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz kwaśnej śmietany, zagniatamy ciasto . Które dzielimy na 2 części ,⅓ ciasta odkładamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej ,z  reszty ciasta czyli ⅔  formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
  • schłodzonym ciastem wylepiamy formę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone wcześniej ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobny rant choć tak naprawdę można też zrobić rulon i nim wylepić brzegi, spód ciasta nakłuwamy  gęsto widelcem, pieczemy około 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowy studzimy. 
Wykonanie:
  • spód marcepanowy wykładamy na np.  paterę i smarujemy go dżemem porzeczkowym, przykrywamy go ciastem kruchym, którego wierzch smarujemy masą kajmakową, a następnie dekorujemy ulubionym bakaliami i gotowe :)





Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowo-marcepanowy-z-czarna.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz