Składniki (forma np. 25x25cm ) :
Ciasto marcepanowe:
- 200g marcepanu
- 50g miękkiego masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 średnie jajka
Ciasto kruche:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki cukru pudru
- 200g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
Dodatkowo
- 300-400g masy kajmakowej ja użyłam z firmy Helio
- 200-250g konfitury/dżemu porzeczkowego
- dowolne bakalie (tu również postawiłam na firmę Helio)
Wykonanie:
Ciasto marcepanowe:
- wszystkie składniki wkładamy do miski czyli marcepan, masło, mąkę oraz jajka i miksujemy na gładką masę, którą rozsmarowujemy na blaszce (25x25cm) wyłożonej papierem do pieczenia
- ciasto pieczemy na złoty kolor około15-18 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC.
Ciasto
kruche:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, zimnego masła, żółtek oraz kwaśnej śmietany, zagniatamy ciasto . Które dzielimy na 2 części ,⅓ ciasta odkładamy i zostawiamy w temperaturze pokojowej ,z reszty ciasta czyli ⅔ formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- schłodzonym ciastem wylepiamy formę (25x25cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożone wcześniej ciasto wkładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy ozdobny rant choć tak naprawdę można też zrobić rulon i nim wylepić brzegi, spód ciasta nakłuwamy gęsto widelcem, pieczemy około 25 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180ºC, gotowy studzimy.
Wykonanie:
- spód marcepanowy wykładamy na np. paterę i smarujemy go dżemem porzeczkowym, przykrywamy go ciastem kruchym, którego wierzch smarujemy masą kajmakową, a następnie dekorujemy ulubionym bakaliami i gotowe :)
Źródło: http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2014/04/mazurek-kajmakowo-marcepanowy-z-czarna.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz