poniedziałek, 13 marca 2017

ZDROWSZE MUFFINY CZEKOLADOWE PEŁNOZIARNISTE




Składniki ( 12szt.):
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • ⅔ szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki  ciemnego kakao
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • ½  szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
  • w jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąka, cukier ,kakao, proszek) 
  • w drugiej analogicznie składniki mokre (mleko,  jajko, olej, ekstrakt waniliowy)
  • następnie mokre składniki łączymy z suchymi,
  • wypełniamy masą foremki do  ¾ wysokości papilotek
  • muffinki wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy około 20-25 minut.




2 komentarze: