czwartek, 2 marca 2017

SŁODKIE RURKI Z CIASTA FILO




Składniki ( 24szt.):
  • 80-100g roztopionego masła
  • 1 łyżka oleju np. rzepakowego
  • 8 arkuszy ciasta filo
  • 1 szklanka orzechów np. włoskich
  • ½ szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych)
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • garść posiekanych orzechów do posypania gotowych rurek
Syrop:
  • ½ szklanki miodu
  • ⅓ szklanki drobnego cukru
  • 6 goździków
Wszystkie składniki czyli miód, cukier oraz goździki wkładamy do rondla i gotujemy 5-7 minut, odstawiamy

Wykonanie:
  • masło rozpuszczamy i mieszamy z olejem, odstawiamy
  • orzechy wraz z cukrem i cynamonem blędujemy na drobno
  • delikatnie rozwijamy pierwszy płat ciasta i dokładnie smarujemy go mieszanką masła i oleju, przykrywamy go kolejnym płatem, który również smarujemy , takim sposobem musimy zlepić 4 arkusze ciasta filo, wierzch ostatniego płata ciasta też smarujemy  , następnie posypujemy go połową mieszanki orzechowej z cukrem i cynamonem.
  • płaty kroimy ostrym nożem na 12 prostokątów ( najpierw na pół, następnie każdą część na 6 części)
  • każdy z prostokątów zwijamy wzdłuż krótszego boku w ciasny rulon i odkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego
  • pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
  • kiedy rurki są w piekarniku robimy syrop
  • gotowe rurki wyciągamy z piekarnika, studzimy ja 5 minut , a następnie polewamy połową syropu. Przed podanie polewamy rurki resztą syropu i posypujemy orzechami.










Źródło: http://www.mytaste.pl/click/index/4070259/poezja-smaku.pl

17 komentarzy:

  1. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy je się na ciepło czy na zimno ? Czy mogę je zrobić dzień wcześniej przed imprezą ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Te rurki zachęcają już samym wyglądem do schrupania ich.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaciekawił mnie ten przepis. Chętnie z niego skorzystam.

    OdpowiedzUsuń