Składniki:
Ciasto
kruche:
- 200g mąki pszennej
- 40g cukru pudru
- 1 jajko
- 100g masła
Masa
chałwowa:
- 170g chałwy
- 30g masła
- 50ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło
oraz śmietankę wkładamy do rondla, podgrzewamy na niewielkim gazie ,aż do zagotowania masy,(
uwaga lubi się przypalać więc trzeba cały czas mieszać), ściągamy z gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i
wykładamy na upieczony spód mazurka.
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę
- z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy na kształt np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm, z oderwanego kawałka formujemy dwa długie wałki, które skręcamy, następnie oplatamy nimi ciasto,
- ciasto nakłuwamy widelcem
- spód pieczemy w piekarniku około 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180ºC
- na zimny mazurek wykładamy masę chałwową i dekorujemy według uznania, orzechami, bakaliami itp.
Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/699-mazurek-chalwowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz