sobota, 15 kwietnia 2017

MAZUREK CHAŁWOWY



Składniki:
Ciasto kruche:
  • 200g mąki pszennej
  • 40g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 100g masła
Masa chałwowa:
  • 170g chałwy
  • 30g masła
  • 50ml śmietanki kremówki 30%
Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy do rondla, podgrzewamy na niewielkim gazie ,aż do zagotowania masy,( uwaga  lubi się przypalać więc trzeba cały czas mieszać), ściągamy z  gazu i blędujemy masę, lekko studzimy i wykładamy na upieczony spód mazurka.


Wykonanie:
  • ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, jajka oraz masła zagniatamy ciasto, owijamy je folią i schładzamy w lodówce 1 godzinę
  • z ciasta odrywamy kawałek na rant, a resztę rozwałkowujemy  na kształt  np, jajka lub wkładamy do tortownicy 20cm, z oderwanego kawałka formujemy dwa długie wałki, które skręcamy,  następnie oplatamy nimi ciasto,
  • ciasto nakłuwamy widelcem
  • spód pieczemy w piekarniku około 25 minut na złoty kolor w temperaturze 180ºC
  • na zimny mazurek wykładamy masę chałwową i dekorujemy według uznania, orzechami, bakaliami itp.



Źródło: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/699-mazurek-chalwowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz