Składniki:
- 125g miękkiego masła
- 80g cukru pudru
- 1 średnie jajko
- 250g mąki pszennej
- szczypta soli
- 200g daktyli
- 1 szklanka wody
- 1 łyżka whiskey ( pominęłam)
- starta skórka z ½ pomarańczy/cytryny
Wykonanie:
- masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mieszamy około 30 sekund, następnie wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, mieszamy , z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut
- schłodzonym ciastem wylepiamy formę np. w kształcie jajka lub do tarty, nakłuwamy je widelcem, pieczemy do lekkiego zarumienienia około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- gotowy spód studzimy
- do garnka wkładamy daktyle, startą skórkę z pomarańczy oraz wlewamy szklankę wody, gotujemy na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, następnie blędujemy je na gładką masę
- na zimny spód mazurka wykładamy masę daktylową , którą ozdabiamy już według uznania np. migdałami, suszonymi owocami itp.
Źródło: http://kuchniaagaty.pl/przepisy/mazurek-daktylowy
Apetyczny ten mazurek)
OdpowiedzUsuńdziękuję i gorąco polecam :)
Usuń