piątek, 14 kwietnia 2017

MAZUREK DAKTYLOWY





Składniki:
  • 125g miękkiego masła
  • 80g cukru pudru
  • 1 średnie jajko
  • 250g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 200g daktyli
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka whiskey ( pominęłam)
  • starta skórka z ½ pomarańczy/cytryny

Wykonanie:
  • masło miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajko, mieszamy około 30 sekund, następnie wsypujemy mąkę oraz szczyptę soli, mieszamy , z ciasta formujemy kulkę, owijamy folią  i wkładamy do lodówki na 30 minut
  • schłodzonym ciastem wylepiamy formę np. w kształcie jajka lub do tarty, nakłuwamy je widelcem, pieczemy do lekkiego zarumienienia około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
  • gotowy spód studzimy
  • do garnka wkładamy daktyle, startą skórkę z pomarańczy oraz wlewamy szklankę wody, gotujemy na małym ogniu, aż daktyle zmiękną, następnie blędujemy je na gładką masę
  • na zimny spód mazurka wykładamy masę daktylową , którą ozdabiamy już według uznania np. migdałami, suszonymi owocami itp.





Źródło: http://kuchniaagaty.pl/przepisy/mazurek-daktylowy

2 komentarze: