Składniki na 12 szt.:
- 1¾ szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki cukru pudru
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- ⅓ szklanki+2łyżeczki oleju np. rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- garść ulubionych orzechów
Składniki
na krem:
- 200g śmietanki kremówki
- 100g mascarpone
- 4 łyżki masła orzechowego
- 20-30g cukru pudru
- jajka czekoladowe do ozdoby
Wykonanie
kremu:
- serek mascarpone oraz masło orzechowe ,mieszamy ze sobą, odstawiamy
- śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem
- do masy z serka oraz masła orzechowego dodajemy ubitą śmietanę ,całość dokładnie mieszamy, krem schładzamy w lodówce, następnie przekładamy do worka cukierniczego
Wykonanie:
- do miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy
- w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, wanilię
- do suchych składników dodajemy mokre oraz posiekane orzechy, mieszamy
- ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości
- pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200ºC
- gotowe muffiny studzimy i dopiero zimne dekorujemy kremem śmietanowo-orzechowym.
Źródło: Gazeta Skarb, marzec 2016
Rewelacyjny wpis - kontynuuj tworzenie tego bloga bo warto!
OdpowiedzUsuń