wtorek, 11 kwietnia 2017

MUFFINY KAKAOWE Z KREMEM ORZECHOWYM



 
Składniki na 12 szt.:
  • 1¾ szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓ szklanki+2łyżeczki oleju np. rzepakowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • garść ulubionych orzechów
Składniki na krem:
  • 200g śmietanki kremówki
  • 100g mascarpone
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 20-30g cukru pudru
  • jajka czekoladowe do ozdoby

Wykonanie kremu:
  • serek mascarpone oraz masło orzechowe ,mieszamy ze sobą, odstawiamy
  • śmietanę kremówkę  ubijamy na sztywno razem z cukrem
  • do masy z serka oraz masła orzechowego dodajemy ubitą śmietanę ,całość dokładnie mieszamy, krem schładzamy w lodówce, następnie przekładamy do worka cukierniczego


 
Wykonanie:
  • do miski wkładamy wszystkie suche składniki czyli mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia oraz sodę, mieszamy
  • w drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki czyli jajko, mleko, olej, wanilię
  • do suchych składników dodajemy mokre oraz posiekane orzechy, mieszamy
  • ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ¾ ich wysokości
  • pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 200ºC
  • gotowe  muffiny studzimy i dopiero zimne dekorujemy kremem śmietanowo-orzechowym.





Źródło: Gazeta Skarb, marzec 2016

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz