poniedziałek, 1 maja 2017

BROWNIES KAWOWE

Kolejny przetestowany przepis z mojej ulubionej strony Moje wypieki i kolejny raz nie zawiodłam się , brownie jest pyszne, gliniaste i mega kawowe, polecam nie tylko czekoladoholikom :p

Składniki:
  • 160g masła
  • 180g posiekanej gorzkiej czekolady
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 ¼ szklanki cukru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej ( rozpuszczonej w minimalnej ilości wody)
  • ½ szklanki likieru kawowego
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
Wykonanie:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • masło roztapiamy w rondlu, ściągamy z gazu i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę, zostawiamy ją na 2-3 minuty, następnie całość mieszamy aż uzyskamy gładką masę czekoladowo- maślaną , odstawiamy do lekkiego przestudzenia
  • w misce mieszamy ze sobą jajka, ekstrakt z wanilii, cukier, rozpuszczoną kawę oraz likier kawowy, następnie dodajemy roztopioną czekoladę, mieszamy , na koniec dodajemy mąkę i sól, całość  jeszcze raz mieszamy
  • masę przekładamy do formy  (17x27cm) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC do "suchego" patyczka tzn. może być oblepiony ciastem ale nie może być na nim widać śladów surowego ciasta.  




Źródło: http://www.mojewypieki.com/post/kawowe-brownies

2 komentarze:

  1. Nie oparłabym się temu brownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super propozycja, na pewno wypróbuję ten przepis bo wygląda świetnie. Wiele świetnych pomysłów znalazłam na Twoim blogu.

    OdpowiedzUsuń