piątek, 5 maja 2017

KOKOSANKI BEZ CUKRU



 
Składniki ( +/- 18szt.):
  • 3 białka + szczypta soli
  • 1 żółtko
  • 200g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki ksylitolu ( można dać więcej jak lubicie bardziej słodkie wypieki )
  • dodatkowo mleko kokosowe gdyby masa była zbyt sucha
 
Wykonanie:
  • białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie partiami dodajemy ksylitol, miksujemy aż powstanie beza, dodajemy żółtko, miksujemy,
  • na koniec do masy dodajemy wiórki kokosowe, całość mieszamy
  • na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą np. łyżki do lodów lub zwykłej łyżki formujemy  z masy kulki / kopczyki
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC ,około 15 minut na złoty kolor.





Źródło: http://tetiisheri.pl/2017/04/09/kokosanki/

2 komentarze:

  1. Czy zamiast ksylitolu może być cukier trzcinowy/brązowy?

    OdpowiedzUsuń