czwartek, 20 lipca 2017

FIT KRUCHE CIASTECZKA ORZECHOWE

Bardzo  szybkie w wykonaniu, smaczne a do tego zdrowe,  kruche ciasteczka orzechowe. Dla mnie strzał w dziesiątkę :D przepis znalazłam na istagramie na be_fit_with_ania_and_michal

 
Składniki:
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki miodu
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 30g wiórków kokosowych
  • 30g posiekanych orzechów ziemnych
  • 50g posiekanych daktyli suszonych
 
Wykonanie:
  • do miski wkładamy wszystkie składniki czyli masło orzechowe, miód, mąkę ryżową, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe, posiekane orzechy i daktyle, całość dokładnie mieszamy
  • z masy formujemy kulki ( 6 dużych sztuk)  które następnie spłaszczamy w dłoniach i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
  • pieczemy około15-20minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 170C.  (w zależności od piekarnika w jednym ciacha będą się piec szybciej w drugim wolniej, więc warto zaglądać do piekarnika w czasie pieczenia )  






Źródło:https://www.instagram.com/p/BV6la4-HL6n/?taken-by=be_fit_with_ania_and_michal

4 komentarze:

  1. Hej, mam pytanie. Czy zamiast mąki ryżowej, można dodać normalną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można spróbować choć tak naprawdę nigdy nie piekłam tych ciastek z innej mąki

      Usuń
  2. Idealne połączenie coś słodkiego ale nie zawierającego dużo kalorii :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie , słodkie małe co nieco, i co najważniejsze nie ma się wyrzutów sumienia :D

      Usuń