wtorek, 8 sierpnia 2017

CIASTO KUBUŚ



 
Składniki ( forma23x34cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś:
  • 1 litr soku przecierowego typu Kubuś
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt)
  • 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone):
  • 250g serka mascarpone
  • 60ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 50g białej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
 
Wykonanie:

Biszkopt:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , następnie partiami dodajemy cukier ( łyżka po łyżce)
  • do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając
  • na koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
  • dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków,  do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC
  • gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy w formie na podłogę, następnie studzimy
Krem na bazie soku przecierowego Kubuś:
  • z soku oraz budyniu w proszku gotujemy budyń czyli ¾ litra soku przecierowego wlewamy do garnka i zagotowujemy go, do pozostałej części soku tj.¼ litra dodajemy proszek budyniowy, mieszamy i wylewamy go na wrzący sok, mieszamy i gotujemy aż powstanie nam gęsty budyń, gotowy ściągamy z gazu i przykrywamy go folą spożywczą, tak żeby dotykała wierzch budyniu (dzięki foli nie będziemy mieć kożucha na wierzchu budyniu)  i odkładamy do ostudzenia
  • masło z cukrem ucieramy do lekkiego napuszenia, następnie partiami dodajemy do niego budyń, ucierając po każdym dodaniu, tak aby uzyskać gładki krem
Masa śmietanowa:
  • wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową
Nasączanie:
  • wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu
Wykonanie całości:
  • autorka przepisu zaleca aby nie wyjmować biszkoptu z formy ja jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy
  • biszkopt nasączamy ponczem, następnie wykładamy na niego krem przecierowy ,ciasto odstawiamy do stężenia ( ja włożyłam go je lodówki )
  • gdy krem już stężał, wykładamy na niego masę śmietanową ( warto ją przygotować dopiero wtedy jak nam krem stężeje) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy wierzch ciasta starą czekoladą.






Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-kubus

9 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto też mam na nie przepis tylko nie na blogu ale nieco inny Twoje ciasto super

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pięknie dziękuję, to było moje pierwsze podejście do tego ciasta bo wcześniej szczerze mówiąc go nie znałam

      Usuń
  2. Śliczne zdjęcia z tym pomarańczem))

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia z tym pomarańczem))

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły ten przepis, podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie polecam go przetestować :)

      Usuń