wtorek, 8 sierpnia 2017

CIASTO KUBUŚ



 
Składniki ( forma23x34cm):

Biszkopt:
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • ⅔ szklanki drobnego cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 40g mąki ziemniaczanej
Krem na bazie soku przecierowego typu Kubuś:
  • 1 litr soku przecierowego typu Kubuś
  • 3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (40gx3szt)
  • 2 łyżki cukru jeżeli sok jest bardzo słodki to można pominąć
  • 250g masła w temperaturze pokojowej
Masa śmietanowa ( wszystkie składniki powinny być schłodzone):
  • 250g serka mascarpone
  • 60ml śmietanki kremówki 30/36%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki cukru pudru
Do nasączenia:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
Dodatkowo:
  • 50g mlecznej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
  • 50g białej czekolady startej na tarce o grubych oczkach
 
Wykonanie:

Biszkopt:
  • wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  • białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , następnie partiami dodajemy cukier ( łyżka po łyżce)
  • do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając
  • na koniec do masy jajecznej dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy np. szpatułką, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą
  • dno formy 23x24cm wykładamy papierem do pieczenia, nie smarujemy boków,  do tak przygotowanej formy wykładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy około 30-35 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 160-170ºC
  • gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości 30-40 cm upuszczamy w formie na podłogę, następnie studzimy
Krem na bazie soku przecierowego Kubuś:
  • z soku oraz budyniu w proszku gotujemy budyń czyli ¾ litra soku przecierowego wlewamy do garnka i zagotowujemy go, do pozostałej części soku tj.¼ litra dodajemy proszek budyniowy, mieszamy i wylewamy go na wrzący sok, mieszamy i gotujemy aż powstanie nam gęsty budyń, gotowy ściągamy z gazu i przykrywamy go folą spożywczą, tak żeby dotykała wierzch budyniu (dzięki foli nie będziemy mieć kożucha na wierzchu budyniu)  i odkładamy do ostudzenia
  • masło z cukrem ucieramy do lekkiego napuszenia, następnie partiami dodajemy do niego budyń, ucierając po każdym dodaniu, tak aby uzyskać gładki krem
Masa śmietanowa:
  • wszystkie składniki czyli serek, kremówkę, ekstrakt wanilii oraz cukier puder umieszczamy w dużej misce i miksujemy, aż uzyskamy gęstą masę śmietanową
Nasączanie:
  • wyciskamy sok z jednej cytryny i dodajemy wodę tak aby uzyskać ⅔ szklanki ponczu
Wykonanie całości:
  • autorka przepisu zaleca aby nie wyjmować biszkoptu z formy ja jednak go wyciągłam , zdjęłam papier i ponownie go włożyłam do formy
  • biszkopt nasączamy ponczem, następnie wykładamy na niego krem przecierowy ,ciasto odstawiamy do stężenia ( ja włożyłam go je lodówki )
  • gdy krem już stężał, wykładamy na niego masę śmietanową ( warto ją przygotować dopiero wtedy jak nam krem stężeje) i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, przed podaniem posypujemy wierzch ciasta starą czekoladą.






Źródło:http://www.mojewypieki.com/post/ciasto-kubus

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam to ciasto też mam na nie przepis tylko nie na blogu ale nieco inny Twoje ciasto super

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne zdjęcia z tym pomarańczem))

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne zdjęcia z tym pomarańczem))

    OdpowiedzUsuń
  4. Niezły ten przepis, podoba mi się !

    OdpowiedzUsuń