piątek, 22 grudnia 2017

MIĘKKIE PIERNICZKI Z NUTĄ POMARAŃCZY




Składniki (na 40szt.):
  • 170g miękkiego masła
  • 150g brązowego cukru
  • 350g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków
  • 2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 jajko
  • 60ml płynnego miodu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
  • dodatkowo  4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady

Wykonanie:
  • masło ucieramy z cukrem  do białości ,na puszystą masę, odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy i odstawiamy
  • w małej miseczce mieszamy ze sobą jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy  teraz wszystkie mokre składniki  i  wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące
  • z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga aby ich nie przesuszyć)
  • gotowe studzimy i zimne polewamy czekoladą.







Źródło: http://www.addiopomidory.pl/najlepsze-miekkie-pierniczki/

7 komentarzy:

  1. Dzień Dobry,
    mam pytanko,czy moge te pierniczki zrobic 2 tygodnie przed Wigilią?

    OdpowiedzUsuń
  2. Te pierniczki są przepyszne :) cieszę się że trafiłam na ten przepis :) A mój narzeczony powiedział że nie jadł nigdy tak pysznych ciasteczek. Liczę że przetrwają do świąt.

    OdpowiedzUsuń