Składniki
(na 40szt.):
- 170g miękkiego masła
- 150g brązowego cukru
- 350g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonych goździków
- 2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1 jajko
- 60ml płynnego miodu
- 1 łyżka soku pomarańczowego
- 1 łyżka startej skórki pomarańczowej
- dodatkowo 4-5 łyżek brązowego cukru do obtoczenia pierników i około 60g ciemnej czekolady
Wykonanie:
- masło ucieramy z cukrem do białości ,na puszystą masę, odstawiamy
- do drugiej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, sodę, sól, kakao, cynamon, goździki oraz imbir, mieszamy i odstawiamy
- w małej miseczce mieszamy ze sobą jajko, miód, sok pomarańczowy oraz skórkę z pomarańczy , masę tą dodajemy do utartego wcześniej masła, mieszamy
- do suchych składników dodajemy teraz wszystkie mokre składniki i wyrabiamy ciasto, które może być delikatnie klejące
- z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego ( u mnie każda po 20g) i obtaczamy je w brązowy cukrze, następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- pieczemy je 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga aby ich nie przesuszyć)
- gotowe studzimy i zimne polewamy czekoladą.
Źródło: http://www.addiopomidory.pl/najlepsze-miekkie-pierniczki/
Świetnie! ;-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) :) :)
UsuńDzień Dobry,
OdpowiedzUsuńmam pytanko,czy moge te pierniczki zrobic 2 tygodnie przed Wigilią?
Te pierniczki są przepyszne :) cieszę się że trafiłam na ten przepis :) A mój narzeczony powiedział że nie jadł nigdy tak pysznych ciasteczek. Liczę że przetrwają do świąt.
OdpowiedzUsuńciekawie prowadzony blog!
OdpowiedzUsuńświetny blog
OdpowiedzUsuńextra pomysły i wpisy
OdpowiedzUsuń