piątek, 5 stycznia 2018

BROWNIE Z MAKIEM I MARCEPANEM




Składniki (forma24x28cm):

  • 215g mleka
  • 105g masła
  • 160g gorzkiej czekolady
  • ½ łyżeczki przyprawy do pierników
  • 35g ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (proszek)
  • 4 jajka ( osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 115g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 125g maku ( nie mielonego)
  • 135g kulek z marcepanu
Polewa:
  • 40 g masła
  • 120 g gorzkiej czekolady
W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami.

Wykonanie:
  • do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu, odstawiamy
  • w misce ucieramy żółtka z cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy
  • w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy
  • do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż  do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy do formy (24x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  • teraz w równych odstępach układamy kuli marcepanowe
  • brownie pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 175ºC , po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy w nim brownie jeszcze parę minut
  • gotowe brownie polewamy polewą czekoladową.







Źródło: http://www.addiopomidory.pl/swiateczne-brownie-z-makiem-i-marcepane/

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz