sobota, 9 grudnia 2017

PIERNICZKI W WERSJI FIT

Przepis znalazłam na istagramie Pauliny Mogilnickiej, która ma cały ogrom fit przepisów. I tak pierniczki są bardzo smaczne, mój 2letni syn się nimi zajada, mąż już gorzej ale on jest z pułki tradycjonalistów wypiekowych dla niego są one za mało słodkie . Ciasto przy wyrabianiu całkiem przyjemne choć ma tendencje do kruszenia ale to nie jest wielki problem, ładnie też zachowują się wycięte kształty pierniczków. Krótko mówiąc, warte upieczenia choć jeżeli ktoś lubi słodsze wypieki można dodać więcej ksylitolu lub ozdobić je czekoladą która je dosłodzi.



Składniki (ilość 1 blaszka z piekarników):
  • ¼ szklanki miodu
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1 średnie jajko
  • 1 ¾ szklanki mąki ja dałam pszenną pełnoziarnistą ( autorka pomieszała mąki żytnią, jaglaną i pełnoziarnistą)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego

Wykonanie:
  • do rondla wkładamy miód i ksylitol, rozpuszczamy,  studzimy
  • do miski wkładamy wszystkie pozostałe składniki czyli jajko, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, przyprawę do piernika, jogurt i miód z ksylitolem, wszystko dokładnie mieszamy, aż uzyskamy na tyle elastycznie ciastko które da się wałkować
  • ciasto rozwałkowujemy na około 3mm i wykrawamy pierniczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • pieczemy około7-10 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC ( uwaga żeby się nie przypaliły).




Źródło: https://www.instagram.com/paulina.mogilnicka/

3 komentarze:

  1. Co prawda, aura nieco inna – do Świąt daleko, ale... korzystam z przepisu regularnie. Pyszne, to mało powiedziane – idealne, odchudzone pierniczki! Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń