poniedziałek, 5 marca 2018

MUFFINKI CZEKOLADOWO-KAJMAKOWE




Składniki:
  • 260g mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150g brązowego cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 250ml mleka
  • 80ml oleju np. rzepakowego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • dodatkowo 200g masy kajmakowej

Wykonanie:
  • do  jednej miski dodajemy wszystkie suche składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao, mieszamy i odstawiamy
  • do drugiej miski dodajemy płynne składniki czyli mleko, olej, jajko oraz ekstrakt wanilii, mieszamy
  • do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy całość do połączenia się składników
  • ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami do ⅓ wysokości( to jest około 1 ½ łyżki ciasta), następnie nakładamy po 1 łyżeczce masy kajmakowej i przykrywamy znowu ciastem tak aby nie przekraczało ⅔ wysokości papilotki
  • pieczemy około18-20 minut do suchego patyczka  w piekarniku nagrzanym do 180ºC.






Źródło: http://www.slodkiefantazje.pl/przepisy/4597/muffinki-kajmakowe

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. w prostocie siła i smak, polecam :D

      Usuń
  2. Nie spodziewałbym się, że to będzie takie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. takie niepozorne, a pyszne :) pozdrawiam :)

      Usuń