Składniki:
- 5 średnich jajek ( osobno białka i żółtka)
- 1½ szklanki cukru
- 2½ szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju np. rzepakowego
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
Wykonanie:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania dodajemy łyżka po łyżce cukier, następnie po jednym żółtku cały czas miksując
- zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu na przemian olej i wodę,
- gotową masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy 3 łyżki mąki do drugiej 3 łyżki kakao
- do tortownicy (26cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą , na środku wykładamy parę łyżek jasnego ciasta, następnie parę łyżek ciemnego i tak powtarzamy, aż zużyjemy całą masę
- ciasto pieczemy około 50-60 minut do suchego patyczka w piekarniku nagrzanego do 180ºC.
Źródło: https://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/49-zebra
Super wygląda 😼💝
OdpowiedzUsuńApetycznie się prezentuje
OdpowiedzUsuń