Składniki:
- 1½ szklanki ryżu lub orkiszu preparowanego
- 130g masła orzechowego
- 80g miodu
- 50g gorzkiej czekolady 70-90%
- 1 łyżeczka oleju kokosowego
- garść orzechów ziemnych, niesolonych do ozdoby
Wykonanie:
- masło orzechowe i miód rozpuszczamy np. w mikrofalówce następie dodajemy do niego ryż/orkisz preparowany , mieszamy
- masę przekładamy do niewielkiej foremki silikonowej lub metalowej wyłożone papierem do pieczenia i ugniatamy ją łyżką, następnie wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do lodówki na 2 godziny
- schłodzoną masę kroimy na batoniki , następnie spód zanurzamy w czekoladzie roztopionej z łyżeczką oleju , na wierzchu robimy z pozostałej czekolady esy floresy i posypujemy garścią orzechów ziemnych.
Źródło: https://www.youtube.com/watch?v=rIt_ux065Ss
Mniam, niesamowita pyszność :D
OdpowiedzUsuńSzukałam fajnej, słodkiej przekąski, która mogłabym wdrożyć do swojego jadłospisu redukcyjnego. Muszę przyznać, że te „słodkie zapomnienie” to coś naprawdę niesamowitego. Spróbowałam z orkiszem preparowanym i... trochę się zapomniałam, bo porcja na 3 dni zniknęła w ciągu kilkunastu minut. To największy minus tego przepisu... to co miało być przekąską, okazało się daniem głównym :-). Dzięki za super przepis!
OdpowiedzUsuńCieszę się że trafiłam na tak świetny przepis jak ten.
OdpowiedzUsuńTo są zdecydowanie moje smaki
OdpowiedzUsuń